Pressman korábban Soros György szervezeténél dolgozott, de a peres múltja is elgondolkodtató

PRESSMAN, David
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport legújabb írása David Pressman amerikai nagykövet múltját tárja fel.
Vágólapra másolva!

Az egykori Obama-korszakbeli ENSZ-nagykövet korábban egy Soros-szervezetnél is dolgozott.

  • Pressman a Jenner-csapat tagja volt, amely orosz bankokat perel az amerikai szövetségi bíróságon a maláj repülőgép lezuhanása miatt indított perben.
  • A Biden-kormányzat által magyarországi nagykövetnek kinevezett Pressman azóta hazánkban hívat be magához bírákat.

David Pressman magyarországi amerikai nagykövetté való kinevezése előtt nemzetközi emberi jogi ügyvédként és a Jenner & Block New York-i partnereként dolgozott. A nagyköveti posztra való jelölése részeként közzé kellett tennie egy etikai nyilvánosságot, amelyből kiderült, hogy 2021-ben több mint 1,73 millió dollár (több mint 600 millió forint) kompenzációt kapott az ügyvédi irodától. Érdekes, hogy a tekintélyes law.com jogi portál egyébként "több mint 1,8 millió" dollárról ír.

Forrás: Tűzfalcsoport

Pressman, aki 2020 júniusa óta volt a Jenner partnere és a cég emberi jogi részlegének társelnöke, a nyilvánosságra hozott dokumentum szerint olyan ügyfeleket képviselt, mint a Princeton Egyetem, a First Republic Bank és az OshkoshCorp. A manhattani szövetségi bíróságon Pressman tagja volt annak a Jenner-csapatnak, amely két orosz bankot perel a Malaysia Airlines lelőtt járatának 2014-es kelet-ukrajnai lezuhanásakor meghalt amerikai állampolgár nevében.

Forrás: Tűzfalcsoport

De érintett volt Pressman és korábbi ügyvédi irodája a riport szerint a szaúdiak és egykori „kém-mesterük" közötti jogi küzdelemben is. A meglehetősen sötét és zavaros történet szerint egy volt szaúdi hírszerző családja, akik száműzetésben élnek, és nemzetközi konfliktusba keveredtek Mohamed bin Salman koronaherceggel, állítják, hogy egyszerű bábokká váltak a királyság azon erőfeszítéseiben, hogy hazahozza a kémfőnököt. Egy szaúdi bíróság tavaly év végén börtönbe zárta Saad al-Jabri két felnőtt gyermekét pénzmosás és a királyságból való jogellenes menekülésre irányuló összeesküvés miatt, azonban az érintettek a vádakat tagadják. A szaúdi hatóságok szerint kudarcot vallott a család azon kísérlete, hogy fellebbezzen az ítéletek ellen. Az al-Jabri család azt állítja, hogy a szaúdi hatóságok beavatkoztak a jogi eljárásba, beleértve a fellebbezési eljárások megkerülését is, amit Rijád tagad. Az amerikai külügyminisztérium a Reutersnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „mélyen aggódnak" al-Jabri gyermekeinek fogva tartásáról és elítéléséről szóló jelentések miatt, és hogy Washington „határozottan elítél minden igazságtalan cselekedetet a bűncselekményekkel vádolt személyek családtagjaival szemben".

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy szaúdi tisztviselő írásbeli nyilatkozatában azt mondta a Reutersnek, hogy a Jabri gyerekek elítélésével kapcsolatos „fellebbezést helybenhagyták". A fellebbezés, amelyről korábban nem számoltak be, azért érkezett, mert Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja aggodalmát fejezte ki magas rangú szaúdi tisztviselőknek a gyermekek fogva tartásával és tárgyalásával kapcsolatban - közölte az amerikai külügyminisztérium. Ugyanakkor az MbS kezdőbetűkkel ismert trónörökös az elmúlt években megerősítette a hatalmát. Al-Jabri viszont egy másik királyi sarj, Mohammed bin Nayefherceg segédje volt, akit MbS egy 2017-es palotapuccs során trónörökösként elűzött. MbS ma már de facto Szaúd-Arábia ura, a világ legnagyobb olajexportőre és az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese. Omart és Sarah-t 9 illetve 6,5 év börtönbüntetésre ítélték. A testvérek összesen 1,5 millió szaúdi riyal, azaz körülbelül 400 000 dollár pénzbírságot és évekig tartó eltiltást kaptak az ország elhagyásától. Ügyvédjük továbbra is fenntartotta ártatlanságuk tényét, és azt mondta, hogy a vádakat nem támasztják alá közvetlen bizonyítékok.

Forrás: Dailymail

Korábban a Boies Schiller Flexner cégtől érkezett a Jenner ügyvédi irodához, ahol többek között az Epic Games Inc, a New York Yankees Partnership és a Centene Corp. volt az ügyfele - derült ki egy közzétett "jelölési riport" nevű dokumentumból.

Sok magas szintű amerikai tisztségre, köztük nagyköveti posztra jelölt személyeknek is közzé kell tenniük egy, a pénzügyi helyzetéről szóló dokumentumot, amely bepillantást engedhet az ügyvédi javadalmazásba és az ügyfelek kilétébe. Az ügyvédeknek általában tilos a korábbi praxisukat érintő ügyekhez hozzányúlni, legalább a közszolgálatba lépésüket követő egy évig.

Pressman, akinek közzétett dokumentuma tükrözi, hogy 2021 januárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban kapott kompenzációt a Jennertől, nem reagált azonnal az újságírói kommentárkérésekre. A Chicagóban alapított Jenner ügyvédi iroda több mint ötszáz ügyvédet foglalkoztat, és az egy ügyvédre jutó bevétele az American Lawyer szaklap szerint körülbelül 1,03 millió dollár. Egy misszióvezetőként dolgozó amerikai nagykövet alapbére körülbelül 165 ezer dollár. A különbség tehát jelentős mértékű.

Az Obama-kormányzat idején Pressman az Egyesült Államok szenátusa által megerősített különleges politikai ügyekért felelős ENSZ-nagykövet volt. Ezen kívül képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. 2016-ban nevezték ki a George és Amal Clooney által létrehozott Clooney Alapítvány az Igazságosságért ügyvezető igazgatójának. Szolgálata ott 2020 januárjában ért véget.

Az új nagykövetről viszonylag nehéz információt szerezni. Az sem kizárható, hogy „megtisztították" az internetet a bizonyítékoktól – legalábbis megpróbálkoztak vele. Nem sikerült minden nyomot eltüntetni, ugyanis való igaz, hogy ami egyszer felkerül a világhálóra, az ott is marad. Korábbi egyeteme a New York-i Egyetem jogi karának oldalán bukkantunk rá féltve őrzött titkára: David Pressman korábban egy Soros-szervezetnél dolgozott. Az American Civil Liberties Union (ACLU) chicagói szervezetének munkatársa volt, ahol sokféle ügyet kezelt, a leírás szerint „többek között peres ügyeket, nyilvános beszédeket/oktatást és érdekérvényesítést". Az ACLU tulajdonképpen a magyar TASZ amerikai megfelelője, és ők is bőven kapnak forrásokat a milliárdos spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványától.

Az amerikai demokraták tehát nem mást küldtek a nyakunkra, mint gátlás nélküli egy Soros-katonát. Éppen ezért ne lepődjünk meg azon, ha a jövőben is folytatja a magyar kormány elleni támadássorozatot, és attól sem riad mag, hogy beavatkozzon a magyar igazságszolgáltatásba.