Mutatjuk az újabb részleteket a brüsszeli korrupciós botrányról

parliament Horizontal
Italien Euro Deputy Andrea Cozzolino arrives at The Committee on legal Affairs before a hearing on Qatargate at the EU Parliament in Brussels on January 24, 2023. (Photo by John THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A házi őrizetben lévő Andre Cozzolinót nem az Európai Parlamentben vádolták meg először korrupcióval, olaszországi irodáját és otthonát ugyanis már korábban is átkutatta a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A múlt hét végén tartóztatta le az olasz hatóság Andrea Cozzolino európai parlamenti képviselőt Nápolyban a belga hatóság kérésére, miután a politikus érintett a brüsszeli korrupciós botrányban. Egy parlamenti jelentés szerint Cozzolino, aki januárig az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke volt, azzal gyanúsítható, hogy másokkal együtt részt vett egy olyan megállapodásban, amely az Európai Parlamentben a külföldi államok érdekeinek védelmére irányuló együttműködésről szólt.

A jelentés szerint a megállapodásban részt vevők „pénzösszegekért cserébe megakadályozták olyan parlamenti állásfoglalások elfogadását, amelyek sérthették volna ezen államok érdekeit".

Andrea Cozzolino Forrás: AFP/John Thys

Az Európai Parlament hatalmas korrupciós botrányának vizsgálata során a belga nyomozók 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le Pier Antonio Panzeri, a történet központi figurájának számító, volt szocialista EP-képviselő és Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő otthonában, valamint Kaili apjának bőröndjében.

A belga titkosszolgálatok által összegyűjtött információkból az derült ki, hogy Andrea Cozzolino Antonio Panzerivel és Francesco Giorgival, Kaili élettársával együtt közvetlenül Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől is kaphatott pénzt.

A politikust azonban nem az Európai Parlamentben vádolták meg először a korrupcióval, olaszországi irodáját és otthonát ugyanis már korábban is átkutatta a rendőrség - írta V4NA.

23 embert vettek őrizetbe

Az olasz Demokrata Párt európai parlamenti képviselője, Andrea Cozzolino ugyanis akkortájt a nápolyi központú Campania tartomány tanácsosa volt, és a régióban található Pignataro Maggiore településen épülő biomassza-erőművel kapcsolatban keveredett korrupciós botrányba.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a helyi politikusok kenőpénzeket fogadtak el, amiért cserébe nem foglalkoztak bizonyos földrengésbiztonsággal kapcsolatos építési előírásokkal, ráadásul a biomasszaüzemet építő vállalat 6,8 millió eurós támogatást szeretett volna kicsikarni a regionális tanácstól, amelynél Cozzolino is dolgozott.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség egy razzia során 23 embert vett őrizetbe, akiket kihallgattak. Azonban a nyomozás szerint a korrupciós botrány kulcsfigurái nem ezek a személyek voltak, hanem helyi politikusok, többek között Andrea Cozzolino, akinek a titkárán a 2008-as év alatt 140 ezer eurónyi kenőpénz ment át, Cozzolino pedig személyesen ebben az évben 25 ezer eurót kapott az erőművet építő Biopower vállalattól – a nyomozás szerint tanácsadásért.

Továbbá az is kiderült a korrupciós botrány felderítése során, hogy 2008 júliusában találkozott a biomassza-erőművet építő vállalkozók egyikével, a találkozó után pedig felgyorsultak a biomassza-erőmű körülötti bürokratikus folyamatok, az eljárás során azonban a hatóságoknak nem sikerült bizonyítania Cozzolino érintettségét.

A politikusok a pénz eltüntetésére is gondoltak, ugyanis egy másik tisztviselő, Vincenzo Guerriero egy tanácsadó segítségével nyitott egy bankszámlát San Marinóban, ahonnan a pénzt egy svájci számlára továbbították.

Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, Cozzolino, a Nápolyban korábban igen aktív politikus még egy gyanús választásba is belekeveredett. Akkor nápolyi polgármester-jelöltségért tartottak előválasztást a városban, amit Cozzolino meg is nyert. Később azonban érvénytelenítették a voksolást, miután a szavazatvásárlás gyanúja és a maffia befolyásolási kísérlete is felmerült.