Egyre nagyobb a brüsszeli mocsár - bemutatjuk a korrupciós botrány eddig ismert szereplőit

Eva Kaili, Francesco Giorgi, korrupció
Vágólapra másolva!
Lassan két hónap telt el a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása óta. Azóta szinte nem telik el úgy hét, hogy ne derüljön ki egy-egy újabb politikusról, hogy komolyan érintett az ügyben. Az Origo összeszedte, hogy hol tart a nyomozás, bemutatjuk a gyanúsítottakat.
Vágólapra másolva!

Eva Kaili, Francesco Giorgi és Pier Antonio Panzeri

December közepén robbant a brüsszeli korrupciós botrány, amikor a belga hatóságok letartóztatták Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét, élettársát, Francesco Giorgit, Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, a „Fight Impunity" civilszervezet (NGO) elnöke. Emellett letartóztatták Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolò Figà-Talamancát, a „No Peace Without Justice" civilszervezet (NGO) igazgatóját is.

Eva Kaili és Francesco Giorgi Forrás: Euronews

A rendőrség gyanúja és a belga szövetségi ügyészség közleménye szerint azért tartóztatták le őket, mert Katar, amely ország a labdarúgó-világbajnokságnak adott otthont,

meghatározó politikai vagy stratégiai pozícióval rendelkező tisztviselőknek fizetett jelentős pénzösszegeket vagy adott ajándékokat és ezzel befolyásolta az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit.

Mint kiderült azóta, Eva Kaili, az EP szocialista alelnöke évekig úgy élt, mint egy filmsztár – nyilván nem véletlenül. Ahogy arról az Origo is beszámolt, letartóztatása előtt

Eva Kaili fényűző éjszakai klubokban szórakozott Athénban szupermodellek, köztük Naomi Campbell társaságában, az Égei-tengeren hajókázott és napozott, és egy iparmágnás karibi rezidenciáján vakációzott.

Eva Kaili egyik luxusnyaralásán Forrás: Origo

A belga rendőrség közleménye szerint csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során az érintett politikusoknál. Többek között Eva Kaili apjánál is egy bőröndnyi pénzt találtak a hatóságok.

Kaili azóta is börtönben van, feltételezett cinkostársa, Antonio Panzeri, a botrány másik főszereplője azonban a hírek szerint alkut kötött a hatóságokkal.

Panzeri alkuja és a többi gyanúsított

A Kailivel egyszerre letartóztatott volt EP-képviselő, Antonio Penzeri közben alkut kötött a hatóságokkal, aminek nyomán egyre több politikusról derül ki, hogy érintett a korrupciós botrányban. Az alkunak köszönhetően sikerült kiszabadítania a házi őrizetből feleségét és lányát is.

Pier Antonio Panzeri alkut kötött a hatóságokkal Forrás: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/Getty Images

Maria Dolores Colleonit és Silvia Panzerit azzal gyanúsították, hogy tudtak a volt uniós törvényhozó illegális tevékenységeiről, amelyek során Katar és Marokkó érdekeiért is lobbizott az Európai Parlamentben, vélhetően nem kevés ajándékért és pénzért cserébe, mindezt a Fight Impunity nevű nem kormányzati szervezetén keresztül.

A belga hatóság kérésére az Európai Parlament felfüggesztette Marc Tarabella és Andrea Cozzolino mentelmi jogát is, akiket ezek után őrizetbe is vettek. A parlamenti jelentések szerint a Tarabella és Cozzolino elleni vád korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás is lehet.

Marc Tarabella 2020 februárjában egy Katar által fizetett utazáson vett részt – anélkül, hogy kötelezettségének eleget téve ezt az Európai Parlamentnek bejelentette volna Forrás: © European Union 2016 - Source : EP/Mathieu Cugnot

Az őrizetbevétel mellett a hatóságok átkutatták Tarabellának a belgiumi Liege-ben lévő páncéltrezorját, valamint a vallon területen fekvő Anthisnes-ben lévő irodáit.

A szocialista Tarabella nem más, mint a korrupciós ügy középpontjában álló volt olasz EP-képviselő, Pier-Antonio Panzeri egyik közeli munkatársa. Panzeri otthonában 600 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Tarabella, akinek az otthonában szintén házkutatást tartottak, tagad minden érintettséget, ugyanakkor azt korábban már elismerte, hogy

2020 februárjában egy Katar által fizetett utazáson vett részt – anélkül, hogy kötelezettségének eleget téve ezt az Európai Parlamentnek bejelentette volna.

Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt Nápolyban tartóztatták le, letartóztatását a nápolyi Guardia di Finanza intézte a belga ügyészség felkérésére, mivel a belga rendőrség a pénteki házkutatás során nem találta a politikust brüsszeli otthonában.

Újabb nevek a listán

Közben két újabb nagy névre terjesztette ki a nyomozást a belga ügyészség – ez derült ki az olasz baloldali európai parlamenti képviselő, Andrea Cozzolino letartóztatási parancsából, számolt be róla az Origo.

A brüsszeli Politico birtokába jutott dokumentum név szerint említi az Európai Parlament emberi jogi albizottságának korábbi vezetőjét, a belga, szocialista Maria Arenát, aki a botrány miatt volt kénytelen lemondani a posztjáról.

Maria Arena a botrány miatt volt kénytelen lemondani a posztjáról Forrás: AFP/Seyllou

Arena neve a kezdetektől fogva felmerült a korrupciós ügyben, hiszen az egész az ő bizottságától indult, ezer szállal kötődtek hozzá a tavaly letartóztatott képviselők. A Politico pedig megszerezte a múlt héten a nápolyi klinikán letartóztatott Andrea Cozzolino ellen kiadott elfogatóparancsot, amelyben

A belga ügyészek név szerint említik Maria Arenát, mint akinek köze lehet az ügyhöz, és ki kell rá is terjeszteni a vizsgálatot, de szintén megemlítették az olasz EP-képviselő Alessandra Morettit is.

A nyomozók szerint

Arena és Moretti is tagja volt annak a négyesnek, amelyben Cozzolino és Marc Tarabella is benne volt. Ők együtt dolgoztak Pier Antonino Panzeri európai parlamenti képviselővel, aki az összes szálat összefogta.