Északi Áramlat felrobbantása: robbanóanyagokat szállító hajót kutattak át a német hatóságok

Északi áramlat gázszivárgás, gáz,     energy accident TOPSHOTS Square
This handout picture taken and released on September 29, 2022 shows the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 2 gas pipeline, in the Swedish economic zone in the Baltic Sea. - A fourth leak has been detected in undersea gas pipelines linking Russia to Europe, the Swedish Coast Guard said on September 29, 2022, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage. (Photo by Handout / Airbus DS 2022 / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / - / AIRBUS DS 2022 " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A német hatóságok átkutattak egy hajót, amelyet az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásában való részvétellel gyanúsítanak - közölte a német ügyészség. Közben a német média arról számolt be, hogy ukránbarát csoportok lehetnek felelősek a robbantásért.
Vágólapra másolva!

A hatóságok átkutattak egy hajót, amelyről feltételezhető, hogy az Északi Áramlat gázvezeték robbantásaival összefüggésbe hozható robbanóanyagokat szállított - közölte szerdán a német ügyészség, írja a Deutsche Welle.

Az ügyészség bejelentése előtt a média arról számolt be, hogy

ukránbarát csoportok lehetnek felelősek a robbantásokért.

Ukrán tisztviselők azonban cáfolták azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Kijevnek köze lenne az Északi Áramlat szeptemberi felrobbantásához. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren a híreket elutasítva azt mondta, hogy Ukrajnának "semmi köze a balti-tengeri incidenshez, és nincs információja ukránbarát szabotázscsoportokról’".

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szintén tagadta, hogy Ukrajnának szerepe lenne a támadásban. Az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozója előtt Stockholmban újságíróknak nyilatkozva Reznyikov azt mondta: "Ez nem a mi tevékenységünk".

Német politikusok óvatosságra intenek

Boris Pistorius német védelmi miniszter óva intett attól, hogy elhamarkodottan vádoljanak meg bárkit is a robbantások elkövetésével.

- mondta Pistorius a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak.

Stockholmban, ahol az EU védelmi miniszterei tanácskoznak, hozzátette: "Az egyik vagy a másik valószínűsége ugyanolyan nagy".

Annalena Baerbock szerint nem fognak elhamarkodott következtetéseket levonni Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / photothek/Kira Hofmann

Annalena Baerbock német külügyminiszter ugyanezt az óvatosságot ismételte, mondván, hogy először az illetékes hatóságoknak kell lezárniuk a vizsgálatokat. Hangsúlyozta, hogy Berlin nem fog "elhamarkodott következtetéseket levonni", amíg a szövetségi ügyészség vizsgálata le nem zárul.

Ukránbarát csoportokról szóló médiajelentések

A The New York Times kedden arról számolt be, hogy

amerikai hírszerzési tisztviselők olyan információkat kaptak, amelyek egy "ukránbarát csoport" részvételére utalnak az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeket megrongáló robbantásokban.

A jelentés nem fedte fel a hírszerzés forrását, az amerikai tisztviselők azonban azt mondták, hogy nincs bizonyítékuk arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek köze lenne a robbantásokhoz.

A hírszerzés szerint a támadók "Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfelei" voltak

- írja az amerikai lap.

Úgy vélik, hogy a támadás Ukrajna számára előnyös volt, mivel megnehezítette Oroszország számára, hogy földgázt adjon el Nyugat-Európának.

Ukránbarát csoportok állhatnak a robbantás mögött Forrás: AFP/Handout

Ugyanakkor növelte a magas energiaárak miatt az ukrán szövetségesekre, különösen Németországra nehezedő nyomást, amely régóta függött az orosz gáztól, bár az ukrajnai háború kezdete óta csökkentette függését.

A német média különálló vizsgálatai szintén arra utalnak, hogy Ukrajnának köze van a robbanásokhoz.

Az ARD és az SWR német közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint a Die Zeit című napilap közös riportjai a támadás előkészítéséről is több információval szolgáltak.

A beszámolók szerint azonosítottak egy jachtot, amelyet egy lengyelországi székhelyű cégtől béreltek, és a nyomozók megállapították, hogy az "nyilvánvalóan két ukráné".

A robbantásokat vizsgáló német hatóságok úgy vélik, hogy az ismeretlen csoport öt férfiból és egy nőből állt, akik hamis útleveleket használtak - áll a jelentésekben.

A Die Zeit szerint a hatóságok Németországban, Svédországban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Államokban is vizsgálódnak az ügyben.

Oroszország tagadja a robbantásokban játszott szerepét

Az Egyesült Államok és a NATO "szabotázscselekménynek" nevezte a szeptember 26-i támadásokat, Oroszország pedig a Nyugatot tette felelőssé a robbanásokért, és független vizsgálatot követelt, de egyik fél sem szolgáltatott bizonyítékot állításaik alátámasztására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a támadásokról szóló médiajelentések a figyelem elterelésére irányultak.

"Nyilvánvaló, hogy a támadás elkövetői el akarják terelni a figyelmet" - mondta szerdán az állami RIA hírügynökség szerint.

Peszkov hozzátette, hogy az Északi Áramlat által érintett országoknak ragaszkodniuk kell a sürgős, átlátható vizsgálathoz.