Nyerészkednek a háborún: rekord bevételt könyvelhetett el a szaúdi olajipari óriáscég

Vágólapra másolva!
Újabb nagy energetikai cég szedte meg magát az orosz-ukrán háború utáni áremelkedés okán. A szaúdi Aramco 161,1 milliárd dolláros profitra tett szert 2022-ben, ami 46,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. Döbbenetes jelenség rajzolódik ki: míg az átlagemberek világszerte nehéz helyzetbe kerültek, az olajipari cégóriások alig győzik számolni a bevételüket. Korábban amerikai és brit vállalat is rekordnyereségről számolt be. 
Vágólapra másolva!

A BBC vasárnapi cikke szerint a 95 százalékban állami tulajdonú szaúdi vállalat nyeresége 2021-hez képest 46,5 százalékkal növekedett, így a cég bevétele 161,1 milliárd dollár (134 milliárd font) volt tavaly.

Az Aramconak annyira jól megy, hogy a cég utolsó negyedéves teljesítménye alapján 19,5 milliárd dolláros osztalékot fizet ki a tulajdonosainak. Ennek nagy része a szaúdi államnak jár, amelynek 95 százalékos tulajdonrésze van az Aramcóban.

Robert Mogielnicki, a washingtoni Arab Gulf States Institute munkatársa azzal indokolta a döbbenetes számokat a brit közmédiának, hogy „az Aramco meglovagolta a magas energiaárakat 2022-ben, nehéz lett volna nem jól teljesítenie a vállalatnak."

Amin Nasser, az Aramco elnöke bizakodóan tekint a jövőre. „Azt várjuk, hogy az olaj- és gázárak továbbra is magas szinten lesznek, a szükséges mértéknél kisebb befektetési kedv komoly kockázatot jelent az iparágunk számára, és még magasabb energiaárakhoz vezethet" - fogalmazott a cég vezetője.

A szaúdi olajcég egyébként a a világ második legértékesebb vállalata az amerikai Apple után.

Az energiaválság miatt soha nem látott évet zárt a szaúdi olajipari cég, az Aramco Forrás: Aramco honlapja

A BBC felidézi, hogy más olajcégek is kiemelkedően jól teljesítettek 2022-ben: az amerikai Exxon Mobil 55,7 milliárd, míg a brit Shell 39,9 milliárd dolláros profitról számolt be. Emlékezetes, a Fehér Ház "felháborítónak" nevezte az Exxon rekordnyereségét. A Shell pedig 115 éves bevételi rekordot döntött meg tavaly.