Donald Trump: Boszorkányüldözés zajlik ellenem

amerikai félidős választások, választás, Donald Trump,  Former President Trump Holds Rally In Support Of Ohio Senate Candidate JD Vance GettyImageRank2
VANDALIA, OHIO - NOVEMBER 07: Former U.S. President Donald Trump waves at the end of a rally at the Dayton International Airport on November 7, 2022 in Vandalia, Ohio. Trump is in Ohio campaigning for Republican candidates, including U.S. Senate candidate JD Vance, who faces U.S. Rep. Tim Ryan (D-OH) in tomorrow's general election. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Hazugságnak és boszorkányüldözésnek minősítette az ellene felhozott újabb, jelenleg megvesztegetési vádakat Donald Trump korábbi republikánus elnök. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy a politikus szerint népszerűsége és 2024-es győzelmi esélyei miatt került a demokraták célkeresztjébe. Noha az elnök mellett tüntetők megjelentek a New York-i büntetőbíróság épületénél, a következő napokban a tanúkat hallgatják majd meg.
Vágólapra másolva!

– kritizálta a demokratákat Donald Trump korábbi republikánus elnök a Truth Social közösségi oldalra feltöltött videóüzenetében. A 2024-es elnökségért induló politikus hozzátette:

Hozzátette:

Az ügy háttere

A hétvégén nagy port kavart Trump azon kijelentése, hogy ma le fogják őt tartóztatni New Yorkban. Az egykori elnök „illegálisan kiszivárgott információkra" hivatkozva állapította ezt meg egy ellene folyó vizsgálat kapcsán.

Az ügy háttere, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, és azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre.

A republikánus politikus tagadta a vádakat, híveit ellenállásra szólította fel.

Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke nyilatkozik egy Donald Trump volt amerikai elnök támogatására tartott tüntetésen a New York-i Büntetőbíróság előtt 2023. március 20-án. A tüntetők ellenzik, hogy Alvin Bragg New York megyei kerületi ügyész bűnvádi eljárást indítson a volt elnök ellen. Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Készültség New Yorkban

Kedd reggel az elnök támogatói meg is jelentek a New York-i büntetőbíróság épülete előtt, ahol Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke Donald Trump támogatására szólított fel. A jelenlévőket kordonok fogadták, amelyeket kora reggel helyezett el a városi rendőrség.

Hétfőn a New York-i bűnüldöző szervek zárt ajtók mögött arról egyeztettek, hogy milyen következményekkel járna, ha Donald Trump lenne az amerikai történelem első korábbi elnöke, aki ellen vádat emelnek. Rendészeti források szerint kedd reggel minden New York-i rendőrnek egyenruhában kellett megjelennie, és készültségbe állnia. A manhattani bíróság környékén korlátozták a forgalmat.

– bizakodott videóüzenetében az egykor elnök.

Hozzátette:

A tanúkon múlik az ügyészség következő lépése

A Fox News amerikai hírcsatorna egy rendőrségi forrásra hivatkozva úgy tudja, hogy

Trumpot eredetileg csak a jövő héten állítanák bíróság elé, miután vádat emeltek ellene.

Azonban mivel az ügyészségnek – a pornószínésznő mellett – van egy másik, ismeretlen tanúja is, akit szerdán hallgatnak meg az ügyben, az elmondottak függvényében pedig nem várnak jövő hétig az egykori elnök letartóztatásával. Egy Trumphoz közeli forrás azt nyilatkozta a New York Post amerikai lapnak, hogy

Noha az elnöknek nem lenne mérlegelési joga, ugyanis a manhattani bíróság nem folytat virtuális büntetőügyeket.