Jogásza szerint boszorkányüldözés zajlik Donald Trump ellen

Trump, USA, elnökválasztás
Former US President Donald Trump speaks at the Mar-a-Lago Club in Palm Beach, Florida, on November 15, 2022. - Donald Trump pulled the trigger on a third White House run on November 15, setting the stage for a bruising Republican nomination battle after a poor midterm election showing by his hand-picked candidates weakened his grip on the party. Trump filed his official candidacy papers with the US election authority moments before he was due to publicly announce his candidacy. (Photo by ALON SKUY / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyon veszélyes precedens a demokráciára nézve, mert meggyengítheti vagy akár le is rombolhatja az Egyesült Államok politikai rendszerét — állította a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Donald Trump exelnököt fenyegető vádemelésről Jeffrey Clark. A volt igazságügyi államtitkár most a Miskolci Egyetem Közép-európai Akadémiájának vendége Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A jogász a lap azon kérdésére kifejtette, hogyan változtathatja meg az amerikai közhangulatot egy esetleges büntetővád Donald Trump volt elnökkel szemben. Jeffrey Clark szerint ez a mostani eset példátlan, mert

nemcsak nem volt korábban soha volt amerikai elnök potenciális büntetőjogi vádemelésnek kiszolgáltatva, de ezúttal nemhogy nem szövetségi szintű ügyről van szó, hanem New York egy városrésze ügyészének akciójáról.

— fejtette ki Jeffrey Clark. Hozzátette azt is, hogy a szövetségi szintnek — így az elnöki hivatalnak — elsőbbséget kell élveznie a helyivel szemben. Emlékezetes, hogy Richard Nixon elnököt az utóda, Gerald Ford mentesítette a jogkövetkezmények alól (ti. a Watergate-ügyben — a szerk.), de az szövetségi szintű eset volt.

Trump jogásza a Magyar Nemzetnek: Boszorkányüldözés zajlik Donald ellen Forrás: Magyar Nemzet

Zavargásokra lehet számítani

Arra a kérdésre, hogy lehetnek-e zavargások, azt válaszolta:

A jogász azt is elmondta, hogy először azt kell megnézni, milyen vádról van szó, ha egyáltalán lesz vádemelés — hiszen ezt sem tudjuk —, a továbbiakról majd ezt követően érdemes beszélni.

Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Mindenesetre az amerikai alkotmány biztosítja a gyülekezéshez és a békés tiltakozáshoz való jogot.

Mi lesz, ha Trump nyer 2024-ben?

Jeffrey Clark arra a kérdésre, hogy ha Trump nyer 2024-ben, ő szerepet kaphat-e a következő kormányban, azt válaszolta, hogy Trumpnak szerinte is jók az esélyei, de ez a következő elnök döntése lesz, akárki is lesz az. A kérdés 2025 januárjában merülhet fel. Hozzáfűzte:

Megvan a véleménye a médiáról

Clark úgy látja, hogy

A The Wall Street Journal ellenben kiegyensúlyozottabb, szívesebben olvassa ő is, és volt, hogy az ő munkáját is pozitív hangvételben tálalták.

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök népszerűsége egyre csak csökken. Forrás: V4NA

Befolyásolhatták a választásokat

Arra a felvetésre, hogy a republikánusok jelentős része ma sem fogadja el, hogy Joe Biden tisztességes voksoláson győzte le Trumpot, ez hogyan lehetséges, és egy ilyen alapvető kérdésben miért ennyire megosztott egy fejlett ország, azt válaszolta, hogy a Center for Renewing America (Központ Amerika Megújításért) elnevezésű agytröszt vezető kutatójaként nemrég foglalkozott azzal a kérdéssel, hogyan költött Mark Zuckerberg négyszázmillió dollárt két szervezet segítségével arra, hogy elsősorban a „kék", azaz demokrata párti nagyvárosokban beférkőzzenek a választást lebonyolító apparátusba, és a Demokrata Párt javára befolyásolják a voksolás kimenetelét. Hozzátette:

Clark azt is kifejtette, hogy

Az interjú teljes terjedelmében ITT tekinthető meg.