Már csak egy ukrán támadást tud fizetni Európa és utána jön az összeomlás?

Ukrajna, Oroszország, tüzérség, ágyú, háború, ukrán katona
This handout picture released by General Staff of the Armed Forces of Ukraine on September 21, 2022, shows Ukrainian artillerymen firing from a cannon along the front line at unknown location in the Ukraine. (Photo by General Staff of the Armed Forces of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GENERAL STAFF OF THE ARMED FORCES OF UKRAINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben egyre inkább eszkalálódott az orosz-ukrán háború, szinte a világháború szélére sodródott a világ. Arról, mi most a helyzet, és valóban a legrosszabbra kell-e készülnünk, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Nógrádi György szerint jelenleg a legnagyobb baj az, hogy a háború tovább eszkalálódik, és a világ országai aszerint foglalnak állást, hogy mi a vélt vagy valós érdekük. Az egész világ azt latolgatja, hogy mi történt az orosz-kínai csúcson, de ezt sosem fogjuk megtudni, mert az, hogy ténylegesen mi hangzott el, nem fog kiszivárogni. Feltette a kérdést:

Öntik a fegyvereket és a pénzt Ukrajnába

Nógrádi György arról is beszélt, hogy özönlik a fegyver az ukránokhoz, a Cseh Köztársaság elnöke, Pavel tábornok – aki négycsillagos tábornok és a NATO európai főparancsnoka volt – pedig nemrég azt mondta, hogy már csak egy ukrán támadást képes Európa fizetni, többre nincs pénz.

A nyugat-európai fővárosokban egyre több az ukránellenes tüntetés, nagyon nehezen fogadja el a lakosság, hogy dúsgazdag ukránok jönnek, elfoglalják a szállodák luxuslakosztályait, miközben felveszik a szociális segélyt.

Nógrádi György szerint a nyugat-európai fővárosokban egyre több az ukránellenes tüntetés, nagyon nehezen fogadja el a lakosság, hogy dúsgazdag ukránok jönnek, elfoglalják a szállodák luxuslakosztályait, miközben felveszik a szociális segélyt. (A kép illusztráció!) Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szakértő szerint a fő probléma, hogy nincs valódi megállapodás. Néhány ország arra akarja Oroszországot kényszeríteni, hogy amennyire lehet, húzódjon vissza Keletre, és gyengüljön meg. Ez nyilvánvalóan egy pontig tartható. Nógrádi György leszögezte:

Hozzátette azt is, hogy jelenleg iszonyatosan rossz a helyzet, nem a megoldás felé megyünk, túl sok jót erről a helyzetről elmondani nem lehet.

Szakértők szerint akkor van esély a békére, ha republikánus lesz a következő amerikai elnök Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Drew Angerer

A republikánusok elhozhatják a békét

Nógrádi György azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok volt és esélyes jövőbeni elnöke ismét kijelentette, hogy mindössze 24 órára lenne szüksége ahhoz, hogy eredményes tárgyalásokat bonyolítson le Oroszországgal a békéről Ukrajnában, a szakértő kifejtette, hogy a trump-i koncepció teljesen más, mint a jelenlegi demokrata adminisztrációé.

Nógrádi felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy a nagy gond az, hogy az amerikai választás csak jövő év novemberében lesz, és az elnök beiktatása azt követően két hónapra rá, tehát körülbelül 2025. január 20-án, amely iszonyatosan messze van.

– fejtette ki Nógrádi György. Hangsúlyozta: egyre több tőke menekül Európából, és helyeződik át az USA-ba, mert az ottani környezetet biztonságosabbnak ítélik, sokkal nagyobb a profitja, tehát a háborúnak a globális erőviszonyok átrendeződésére is van egy nagyon komoly hatása.

A Nyugat önti a pénzt és a fegyvereket Ukrajnába Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

Mindenki nyerészkedik a háborún, aki csak tud

Újabb botrányos leleplezés történt az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a nagy zajjal beharangozott közös uniós lőszerszállítmányt egyes országok arra akarják felhasználni, hogy az európai adófizetők pénzéből lecseréljék selejtes készleteiket, vagyis segítség helyett nyerészkedésről van szó. Ezzel kapcsolatban Nógrádi György kifejtette, hogy

A szlovákok átadtak több olyan MiG-29-es gépet, amelynek döntő része repülni képtelen, egy repülőt a szlovákok azonban megtartottak, és kihelyezték egy múzeumba, annyira öreg. Azzal az indokkal adták át a többit az ukránoknak, hogy pótalkatrésznek jó lesz. Cserébe óriási pénzeket kérnek az Európai Uniótól, és ebből a pénzből modern amerikai repülőgépeket vásárolnak.

– mondta el a szakértő, majd azzal zárta, hogy általában véve mindenki azokat a fegyvereit adta át, amelyek elavultak, és már nem felhasználhatóak.