Újabb fordulat a háborúban: egyik legfőbb támogatóját vesztheti el Ukrajna

war army conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák lőnek egy M777-es tarackkal Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Eddig a lengyel kormány számított Ukrajna legnagyobb támogatójának az Európai Unión belül. Most viszont változni látszik a helyzet: szerdán lemondott a lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, éppen aznap, amikor Zelenszkij Lengyelországba érkezett. Az országba áramló olcsó ukrán gabona miatt a lengyel gazdák ugyanis válságos helyzetbe kerültek, Brüsszel pedig nem segít. Egy lengyel tábornok nyilatkozata szerint valójában a béketárgyalásokhoz kért támogatást Zelenszkij, Ukrajna ugyanis nem tudja megnyerni a háborút. Bár a lengyel vezetők nyilvánosan ezúttal is mindent megígértek, újabb fordulat jöhet a háborúban.
Vágólapra másolva!

Szerdán lemondott posztjáról Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, aki a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy egy héttel korábban összehívta az agrárkerekasztalt, ahol abban állapodtak meg, hogy a lengyel kormány korlátozni fogja az ukrán gabona és egyéb mezőgazdasági termékek behozatalát, meggyorsítják a tranzitot, valamint kárpótólja a lengyel gazdákat.

Az Európai Unió döntése miatt ugyanis rengeteg ukrán gabona áramlott az országba, amelynek egyébként Afrikába és a Közel Keletre kellett volna kerülnie. Brüsszel a behozatali vámok mellett az importra irányuló kvótát is eltörölte, és azt ígérték, hogy segítenek az Ukrajnával szomszédos országoknak elszállítani a gabonát a célországokba.

Az ukrán gabona beáramlása tönkreteszi az EU mezőgazdaságát Forrás: H.Szabó Sándor

A gabona az országban ragad, nem szállítják el a megígértek szerint, ami borzalmasan csökkenti az árakat, miközben a műtrágya és az energiaárak az egekbe emelkedtek.

Ezért az említett agrárkerekasztalon megállapodás született arról, hogy a lengyel gazdák átváltva körülbelül 95,6 milliárd forintnyi kompenzációt kapnak.

A gazdák azonban további támogatást és folyamatos párbeszédet várnak a kormánytól, Kowalczyk viszont úgy tűnik, ennél többet a jelenlegi helyzetben nem tud tenni, hiszen Brüsszel elhibázott ukránpárti döntése miatt lehetetlen helyzetbe került, ez okozta a bukását.

Bulgáriában szintén elégedetlenek a gazdák. Szerdán háromnapos blokádot kezdtek meg a legnagyobb román határátkelőknél. Azt akarják elérni, hogy többé ne lehessen vám nélkül behozni az ukrán gabonát az országba. Elmondásuk szerint a tavalyi termés 40 százalékát nem tudják eladni a beáramló ukrán gabona miatt, így viszont alig néhány hónappal az új aratás előtt elég helyük sincs az újonnan learatott gabona raktározására.

Brüsszel múlt héten jelentette be, hogy összességében 61 millió dollárt, nagyjából 21 milliárd forintot ad az érintett országok gazdáinak kompenzációként, ebből Bulgáriának 18 millió dollár, míg Lengyelországnak 32,5 millió dollár jutna, ami a gazdák szerint semmire sem elég. Daniela Dimitrova, a bolgár gabonatermelők szakszervezetének regionális vezetője szerint az ukrán gabona beáramlása versenyképtelenné teszi a bolgár gabonát.

A brüsszeli szabályozás miatt eladhatatlanná vált bármi, ami nem ukrán Forrás: NurPhoto via AFP/Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/NurPhoto/Vyacheslav Madiyevskyy

Mateusz Morawiecki lengyel elnök pedig arról beszélt, hogy az ukrán gabona miatt a lengyel piac destabilizálódott és mihamarabbi lépéseket kell tenni az ukrán gabonaimport csökkentésére. Hozzátette, hogy az Európai Bizottságnak megvannak a kellő eszközei ahhoz, hogy megoldják a helyzetet, amelynek a régió más országaira is rendkívül negatív hatásai vannak.

Az Euractiv arról írt még március közepén, hogy a román mezőgazdaság gyakorlatilag az összeomlás szélére jutott az ukrán gabona miatt. Brüsszel botrányos döntése miatt Románia az 1,24 milliárd dollár összértékű ukrán gabona 13,9 százalékát hozta be az országba, ami súlyos problémát okozott a gazdák számára, akik közül a legtöbben egyszerűen nem képesek eladni a saját gabonájukat, hiszen árban nem képesek versenyezni a vámokat és mindenféle egészségügyi és minőségi vizsgálatot megkerülő, olcsó ukrán gabonával.

Szintén súlyos gondot okoz, hogy a gabonát szállítani sem tudják az országon belül, mert minden lehetséges logisztikát az elképesztő mennyiségű ukrán gabona mozgatása köt le. Cezar Gheorghe gabonaszakértő és a román mezőgazdasági miniszter tanácsadója szerint, ha így folytatódik, akkor a román mezőgazdaság csődbe megy.

Hozzátette, hogy sok gazda helyzete már így is válságos, úsznak az adóságban. Tovább ronthat az állapotokon, ha a gabona Fekete-tengeren történő szállításának folytatásáról nem születik megállapodás, mivel akkor még inkább Romániára nehezedik majd a nyomás, hogy szárazföldön és a vasúti hálózat segítségével mozgassák az ukrán gabonát.

Zelenszkij Varsóba utazott, éppen akkor, amikor a csúcson van az ukrán gabona miatt kialakult mezőgazdasági válság Forrás: AFP/Handout

A probléma viszont egyáltalán nem új, a Bloomberg már január végén arról írt, hogy számos ország követeli, hogy Brüsszel kezdjen valamit az olcsó ukrán gabonával, ezt viszont az ukránpárti bürokraták máig nem voltak képesek megtenni.

Az érintett EU-tagállamok gazdáinak összesen 61 millió eurót ajánlottak, miközben Ukrajnának dollármilliárdokat, sőt tízmilliárdokat küldenek.

Nem csoda, hogy még az egyik legukránpártibb tagállamban, Lengyelországban is egyre többen tiltakoznak az ész nélküli döntések ellen. A gazdáknak már elegük van a brüsszeli ukránpárti nyomásból. A szavazók viszont egyre inkább elfordulnak az olyan pártoktól, amelyek háború és ukránpárti politikát folytatnak, a lengyeleknek láthatóan kezd elegük lenni abból, hogy az ukrán érdekeket folyamatosan a lengyelek érdekei elé helyezik.

Kowalczyk egyébként érdekes pillanatot válaszolt a lemondásra, ugyanis pont aznap tartotta meg a sajtótájékoztatót, amikor az ukrán elnök Varsóba érkezett.

A helyzet Németországban is élesedik, Szászországban például az ukrán rendszámú autók kitiltását tervezik az utakról azért, mert azoknak nincs biztosítása, a balesetek esetén pedig ez komoly probléma a német sofőrök számára. Eddig már legalább száz olyan közlekedési baleset történt Németországban, amelyben biztosítás nélküli ukrán autó is részes volt.

Egyre több balesetet okoznak az ukrán autósok Németországban, biztosításuk nincs, így felelősséget sem vállalnak. Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A Bild arról írt, hogy Németországban a hatályos törvények szerint a tulajdonosoknak be kell jegyezniük autójukat egy éven belül ahhoz, hogy megtarthassák jogosítványukat és biztosításukat. Az ukránokat viszont ezek a törvények egyáltalán nem érdeklik, nem követik a szabályokat. Armin Schuster, Szászország belügyminisztere nemrég arról beszélt, hogy aki nem tartja be a szabályokat, az számoljon a következményekkel. Mint mondta, az ukrán járműveket az összes többihez hasonlóan fogják kezelni, nincs több kibúvó.

Európában egyre gyorsabban változik az emberek véleménye Brüsszel ukránpártiságával kapcsolatban. Az Eurobarometer felméréséből kiderült, hogy

a válaszadók 51 százaléka szerint rossz az EU gazdasági helyzete,

Az is kiderült, hogy az EU-s polgárok 32 százaléka szerint jelenleg az infláció a legnagyobb probléma, míg 26 százalékuk az energiaellátást jelölte meg, vagyis két olyan problémát, amely Brüsszel szankciós politikájának következtében következett be. Érdekes adat az is, hogy a válaszadók 55 százaléka negatív érzelmeket táplál az Európai Unió iránt.

Az ukránok számára nagy pofon volt az is, hogy az amúgy ukránpárti Rzeczpospolita című lapban Waldemar Skrzypczak tábornok azt nyilatkozta, Zelenszkij azért ment Ukrajnába, mert a béketárgyalásokhoz keres támogatókat.

Szerinte az ukránoknak esélye sincs a háború megnyerésére, és

– mondta.

A tábornok arról is beszélt, hogy

AZ UKRÁNOKNAK NINCS MEG A KATONAI POTENCIÁLJUK AHHOZ, HOGY VISSZAVEGYÉK AZ OROSZOK ÁLTAL ELFOGLALT TERÜLETEKET.

Skrzypczak tábornok szerint lassan a Nyugat is belefárad a háborúba, Zelenszkij és Ukrajna „nagy próbatétel előtt áll".

Ezt jelzi az is, hogy Duda lengyel elnök Zelenszkijjel közös sajtótájékoztatóján jórészt a tárgyalásokról beszélt, arról, hogy senki nem tárgyalhat az ukránok feje felett.