Kína felkészült a háborúra, itt a megdöbbentő lépés

defence politics Horizontal, Kína, Tajvan, Tajvani-szoros, hadgyakorlat
A ship sails in the Taiwan Strait, past tourists at a lighthouse on Pingtan island, the closest point to Taiwan, in China’s southeast Fujian province on April 8, 2023. - China launched military drills around Taiwan on April 8, in what it called a "stern warning" to the self-ruled island's government following a meeting between its president and the US House speaker. (Photo by GREG BAKER / AFP)
Vágólapra másolva!
A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, a szigetországgal fennálló feszültségek közepette, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az Egyesült Államokban az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. Vasárnap folytatódott a Tajvani-szorosban a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlata. A kínai erők a szigeten lévő célpontok elleni precíziós csapásokat is gyakoroltak.
Vágólapra másolva!

A kínai hadsereg szóvivője egy közleményben azt írta, hogy a katonai manőverek komoly figyelmeztetésként szolgálnak a szigetország függetlenségére törekvő szeparatista erőknek és a velük összejátszó külső erőknek és provokatív tevékenységüknek. A Közös Kard elnevezésű művelet - amelynek keretében egyebek között Tajvan bekerítését gyakorolják - hétfőig tart a kínai hadsereg közlése szerint.

A hadgyakorlat keretében repülőgépeket és hajókat küldtek "a Tajvani-szoros tengeri területeire és légterébe, a szigettől északra, délre és keletre".

A kínai média azt jelentette, hogy vasárnap precíziós légicsapásokat is gyakoroltak kijelölt célpontokra a szigeten és a környező vizeken.

Szintén kínai közlés szerint hétfőn a gyakorlat részeként éleslövészetet tartanak a Tajvannal szembeni kínai Fucsien tartomány partjainál.

Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát.

A bejelentések Caj Jing-ven elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követik, ahol szerdán találkozott Kevin McCarthyval, a képviselőház elnökével. Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.

Kína nemtetszéssel szemléli a tajvani hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években zajló közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek.

Hajó a Tajvani-szorosnál 2023. április 8-án Forrás: AFP/Greg Baker

Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területének többi részével.

Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és a Peking által védett egy Kína elve értelmében elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal).

Csütörtök óta Peking fokozza a Tajvanra gyakorolt katonai nyomást azzal, hogy hadihajókat és repülőgépeket küld a szorosba.

Az új manőverek pontos helyét nem határozták meg, eltekintve a hétfői éleslövészeti gyakorlatoktól, amelyek helyszíne Kína Tajvanhoz legközelebbi pontjánál lesznek.

A kínai partok és a sziget közötti tengerszoros legszűkebb része mintegy 130 kilométeres.