Polgárháború küszöbén Franciaország: elszabadult a pokol Párizs utcáin - fotók, videók

Párizs, 2023.03.17., sztrájk, Franciaország, nyugdíjkorhatár, emelése, nyugdíj, nyugdíjreform,
Párizs, 2023. március 17. A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetők egy építkezés anyagait dobják lángoló barikádra a párizsi Concorde téren, a parlamenti alsóház, a nemzetgyűlés közelében 2023. március 17-én. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyűlésben. MTI/EPA/Teresa Suárez
Vágólapra másolva!
A V4NA nemzetközi hírügynökség arról ír, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően bejött a papírforma, a kilenc tagú testület jóváhagyta a nyugdíjreform nagy részét, beleértve a nyugdíjkorhatár 64 évre történő megemelését. Az elmúlt negyedévben a reform miatt tizenkét alkalommal szerveztek a szakszervezetek utcai tömegdemonstrációkat. A testület ugyanakkor elutasította az ellenzéki baloldal által a reformról kezdeményezett népszavazási javaslatot. Péntek este ismét tüntettek Párizs utcáin, egyesek szemeteseket égettek, az északnyugat-franciaországi Rennes-ben pedig felgyújtották egy rendőrőrs bejáratát. A szakszervezetek felszólították az államfőt, hogy az alkotmánytanács döntése ellenére ne hirdesse ki a törvényt, és május 1-én, a munka ünnepén tartandó menetekre szólították fel a dolgozókat. A kormány szeptembertől kívánja alkalmazni az új törvényt.
Vágólapra másolva!

Több hónapnyi társadalmi konfliktust követően, pattanásig feszült helyzetben kellett meghoznia döntését a kilenc tagú francia Alkotmánytanácsnak, melynek nem kevesebb volt a feladata, mint azt eldönteni, hogy a nyugdíjreformról szóló törvényjavaslat összhangban áll-e az Alkotmánnyal.

Az emberek elképesztően dühösek Forrás: MTI / AP / Lewis Joly

A testület tanácskozását nagy várakozás előzte meg, csak találgatni lehetett, hogy a három lehetőség – a törvénytervezet elfogadása, részleges módosítása vagy elutasítása – közül melyik mellett dönt az Alkotmánytanács.

Macron aláírta a nyugdíjreformot, elszabadult a pokol Párizs utcáin Forrás: MTI / EPA / Teresa Suárez

Mivel az országban rendkívül feszült a hangulat, a prefektus rendeletben megtiltotta a főváros egyes pontjain a gyülekezést, ám a hatóságok arra számítanak, hogy a nyugdíjreform elfogadása esetén zavargások törhetnek ki az Alkotmánytanács előtt, ezért elbarikádozták az épület bejáratát, hogy megakadályozzák a tüntetők behatolását, a környékre pedig rohamrendőröket vezényeltek.

A tüntetők már jóval az Alkotmánytanács határozata előtt mozgósítottak, Párizsban a városháza épülete előtt gyülekezőt hirdettek, a Force Ouvrière szakszervezet 18 órai, a CGT pedig 19 órai kezdettel.

A nyugdíjreform elleni tüntetésen kerékpárok égnek a párizsi városháza előtt Forrás: MTI /AP / Michel Euler

Időközben Emmanuel Macron is reagált a történtekre, ezért, bármi legyen is az Alkotmánytanács döntése, találkozóra hívta április 18-ra, keddre a szakszervezetek képviselőit – írja a V4NA a Le Figarora hivatkozva. Az Alkotmánytanács végül pár perccel 18 óra előtt közölte a sajtóval végleges döntését, melynek értelmében jóváhagyta és alkotmányosnak találta a nyugdíjreformot, beleértve annak legvitatottabb pontját, a nyugdíjkorhatár 62-ről 64-re való megemelését.

A testület a reformról szóló népszavazási kérelmet szintén elutasította.

A baloldali Nupes koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon szerint az Alkotmánytanács döntése azt mutatja, hogy a testület előtérbe helyezi az elnöki monarchia szükségleteit a szuverén néppel szemben. Hozzátette, hogy a harc folytatódik, egyesíteni kell az erőket.

A jobboldali Marine Le Pen szintén reagált a hírre, azt írta a Twitteren, hogy bár az Alkotmánytanács döntése intézményesen lezárta a nyugdíjreformmal kapcsolatos vitákat, annak politikai sorsa még nem pecsételődött meg, mivel az utolsó szót mindig a nép mondja ki.

Sajtóértesülések szerint az államfő nem sokat késlekedik a nyugdíjreform jóváhagyását követően, 48 órán belül ki is hirdeti azt.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány életbe nem léptette a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. Azt követően hirdettek határozatlan idejű sztrájkokat a szakszervezetek, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték.

A kormány március 16-án vette igénybe azt az alkotmányos megoldást, amely lehetővé teszi a nyugdíjkorhatár emelését rendeleti úton. Bár a pártok két hónapig vitáztak a törvénytervezetről a parlamentben, a kormány végül nem bocsátotta szavazásra. A kormány ellen emiatt benyújtott két ellenzéki bizalmatlansági indítvány elbukott, így a törvény a parlament által alkotmányosan elfogadottnak tekintendő.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően bejött a papírforma, a kilenc tagú testület jóváhagyta a nyugdíjreform nagy részét, beleértve a nyugdíjkorhatár 64 évre történő megemelését. Népszavazás sem lesz a reformmal kapcsolatban Forrás: Getty Images