Irán Haifa és Tel-Aviv elpusztításával fenyegette meg Izraelt

HAMENEI, Szajed Ali; RÓHÁNI, Haszan; RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2021. június 18. Ebrahím Raiszi keményvonalas elnökjelölt a sajtónak nyilatkozik, miután leadta szavazatát az iráni elnökválasztáson Teheránban 2021. június 18-án. A mostani elnökválasztáson Haszan Róháni helyéért csaknem hatszázan indultak, az Őrök Tanácsa azonban csak hét jelölt indulását engedélyezte. A legesélyesebbnek az Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője által támogatott Ebrahim Raiszit tartják. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Ebrahim Raiszi iráni elnök kedden azzal fenyegetőzött, hogy Izrael bármilyen ellenséges lépése „Haifa és Tel-Aviv elpusztításához vezet". Az éves katonai parádén felszólalva Raiszi üzenetet küldött az Egyesült Államoknak és más „idegen erőknek" is, hogy „saját érdekükben" hagyják el a Közel-Keletet.
Vágólapra másolva!

A katonai parádén a páncélozott járművek dübörgése és a vadászgépek repülése közben Raiszi az iráni hadsereg díszszemléjén kijelentette:

- írja az iráni Tasnim hírügynökség.

Ebrahim Raiszi Irán keményvonalas elnöke (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh) Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az iráni vezetők gyakran használják fel a hadsereg díszszemléjét arra, hogy elképesztő fenyegetéseket intézzenek Izrael és az Egyesült Államok felé. Tavaly Raiszi hasonló fenyegetéseket fogalmazott meg, mondván, hogy az iráni fegyveres erők célba veszik „a cionista rezsim központját", ha Izrael a legkisebb ellenséges lépést is teszi az iráni nemzet ellen.

Az idei beszéd azonban a szokásosnál nagyobb feszültségek közepette hangzott el a két regionális hatalom között.

Irán februárban Izraelt hibáztatta egy katonai üzem elleni dróntámadásért, míg Izrael a hónap elején azzal vádolta Iránt, hogy egy pilóta nélküli repülőgéppel megsértette légterét.

Eközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször figyelmeztetett arra, hogy Irán fegyverminőségű urániumot dúsít, és a múlt hónapban kijelentette, hogy

„szörnyű nukleáris háború" következne be, ha Irán atomfegyvereket fejlesztene.

Teherán tagadja, hogy atomfegyverek birtoklására törekedne, ugyanakkor állítólag elutasította az Egyesült Államok azon erőfeszítéseit, hogy rábeszéljék egy olyan megállapodásra, amelyben szankciók enyhítéséért cserébe befagyasztanák a dúsítást.

Keddi beszédében Raiszi az Egyesült Államokat a Közel-Keletet tönkretevő erőként emlegette.

─ mondta az iráni elnök.

Bár Szaúd-Arábia gyakran célpontja Teherán retorikájának, Raiszi beszédében nem tett említést Rijádról. Az elnök ugyanakkor azt mondta, hogy az iráni fegyveres erők „barátságosan rázzák a kezét azoknak a regionális nemzeteknek", amelyek hajlandóak együttműködni a kölcsönös biztonságot érintő kérdésekben, ami valószínűleg a két ország közötti, nemrégiben kínai közvetítéssel létrejött jelentős enyhülésre utal.