Újra CPAC Magyarországon

ORBÁN Viktor, miniszterelnök
Dallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
"Együtt erő vagyunk" - ezzel a mottóval tér vissza a tavaly is óriási sikert aratott Konzervatív Politikai Akciócsoport, vagyis a CPAC Magyarországra. 
Vágólapra másolva!

Hatvan külföldi előadó, több, mint húsz országból, öt kontinensről, így tér vissza a világ legnagyobb konzervatív dzsemborija, a CPAC Hungary május 4-én és 5-én Budapesten. Ezenfelül jelen lesz még az eseményen harminc partnerszervezet, harminc stanndal, velük együtt huszonkettő sajtóorgánum, összessen száznegyvennégy sajtómunkatárssal. Hollandia, Olaszország és Ausztria mellett képviseltetni fogja magát a teljes közép-európai jobboldal, Horvátországtól Észtországig. Az előadók közt szerepel majd Kary Lake, Rick Santorum, Irakli Garibashvili, grúz miniszterelnök, Andrej Babis, korábbi cseh miniszterelnök.

Az esemény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

Többek között ezt is bejelentette Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió elnöke, valamint a Fehér Ház korábbi politikai igazgatója a Bálnában az esemény részleteivel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ főigazgatója Forrás: MTI/Lakatos Péter

Az esemény szlogenjét a magyar jobboldalisághoz köthető meghatározó szerzők mellett többek között a szövetségesek híres "United We Stand, Divided We Fall" jelmondata is inspirálta, amely úgy szól, hogy

"Együtt erő vagyunk", mivel a CPAC célja nem más, mint "megvalósítani a liberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását".

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a tavalyi rendezvény óriási siker volt, ez levezethető abból a frusztrációból, ahogy a baloldali sajtó erre reagált.

- mondta Szánthó Miklós a sajtótájékoztatón.

A sajtótájékozatón szóba került még a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború is, ezzel kapcsolatban Szánthó Miklós visszatért az esemény mottójára is, mivel szerinte

csak egymással összefogva és erősítve tud kiállni Istenért és Hazáért, valamint a Családért, valamint csak együtt van erőnk a békéhez.

Súlya és létjogosultsága van Szánthó Miklós szerint annak, hogy

egyszerre és egyidejűleg támogatjuk Ukrajna szuverenitását és terülteti integritását és szólítunk fel az egyetlen járható út követésére a háború lezárásával kapcsolatban, vagyis az azonnali tűzszünetre és a béketárgyalásokra.

Ebben erősíti meg a magyar jobboldalt és a magyar álláspontot az a tény, hogy a nyugati jobboldali meghatározó szereplői, mint amilyen Donald Trump békepárti, újraválasztásra készülő és ezért koncepciós eljárás alá vont elnök, valamint Kari Lake is osztják a magyar álláspontot.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matt Schlapp a tavaly dallasi CPAC konferencián Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Matt Schlapp a sajtótájékoztatón elmondottakat egy konkrét vezérfonálra fűzte fel, szerinte az igazi kérdés az az, hogy

Miért is ide jönnek? Mi a magyarázata annak, hogy a CPAC egyedül Magyarországon megszervezve képes zsigeri haragot kiváltani a globális baloldalból?

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy általános tendenciának tekinthető a kommunista propaganda terjedése.

A magyar nemzeti kormány képes alternatívát állítani a liberális hegemóniával szemben, és nemet mond arra, hogy a gyerekek nőjenek fel természetes család hiányában - mondta.

Az amerikai nép ezért tekint Magyarországra, mint követendő példa és ezt akarja a Biden-adminisztráció mindenáron tönkretenni és ellehetetleníteni. Matt Schlapp ugyancsak beszélt az orosz-ukrán háborúról, szerinte az amerikaiak is elítélik ezt a szörnyű vérontást,

nem lehet félrevezetni őket, tökéletesen tisztában vannak vele, hogy ez a háború megfelelő washingtoni vezetés mellett soha meg sem történhetett volna.

Szerinte is képes Donald Trump akár huszonnégy óra alatt is véget vetni ennek a háborúnak, valamint az elkövetkező időszakban a legfontosabb feladat szerinte nem lehet más, mint

- fejezte be összefoglalóját Matt Schlapp.

Donald Trump képes lenne huszonnégy óra alatt véget vetni a háborúnak -- mondta Matt Schlapp Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Joe Raedle