Egyre emelkedik a vízszint, több ezren váltak hajléktalanná a gátrobbanás miatt Ukrajnában

Herszon, 2023. június 6. Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. MTI/EPA/Ivan Antipenko
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai gát lerombolása súlyos és messzemenő következményekkel jár több ezer emberre nézve – figyelmeztetett az ENSZ.
Vágólapra másolva!

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint, hogy mekkora a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjánál bekövetkezett katasztrófa mértéke, csak a következő napokban válik világossá. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához szólva kedden elmondta, hogy

Dél-Ukrajnában emberek ezreinek kell szembenézniük az otthonuk, az élelem, a víz és a megélhetésük elvesztésével.

A vízszint mintegy 12 méteres az elárasztott városokban és falvakban, így több ezren menekültek el, és félő, hogy ez tovább emelkedik.

Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 6-án Forrás: MTI/EPA/Ivan Antipenko

A tömeges evakuálások szerda reggel folytatódtak az ukrajnai Herszon régióban.

Korábbi információk szerint

összesen mintegy negyvenezer embert kellett evakuálni,

17 ezret a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő, ukrán fennhatóság alatt álló területen, 25 ezret pedig az oroszok által megszállt keleti részen.

A katasztrófáról készült műholdfelvételek mutatják, hogy milyen széleskörű pusztítás ment végbe a területen.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a támadásért.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Ukrajna szándékos szabotázsaként jellemezte a történteket.

"Kérvényeket fogunk benyújtani a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársaihoz" – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, hogy Ukrajna azt tervezi, beperli Oroszországot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a kahovkai vízerőművet ért támadás miatt - írja a Magyar Nemzet.