Az édes energia. Tényleg olyan veszélyesek az energiaitalok?

Vágólapra másolva!
A pörgős, rohanós hétköznapok folyamán előfordul, hogy vágyunk valami innivalóra, ami felpörget és ébren tart minket. Ilyenkor általában valamilyen koffeintartalmú italhoz nyúlunk. Kávéhoz vagy energiaitalhoz. Fiatalabbak főleg az energiaitalhoz. Igyuk ezeket bátran? Tudjuk-e mit tartalmaznak, amik ennyire hatékonyan fejtik ki hatásukat?
Vágólapra másolva!

A fiatalabb generáció egyre inkább az ilyen erősen felpörgető hatású italok felé nyúl. Ennek lehetséges oka lehet, hogy a boltok kínálatában, mint például a Spar akciói, lehetőséget nyújtanak arra, hogy ezeket kedvezményesen tudjuk beszerezni. Egy kávéfajtát sosem adnak olyan kedvezménnyel, mint egy energiaitalt. A mínusz 20-30-40%-os címkéktől pedig megőrülünk. Nem is beszélve a hatalmas reklám kampányokról, amik szintén fokozzák a késztetést, hogy minél többet fogyasszunk belőlük.

A taurin

Ez egy kéntartalmú aminosav, ami természetes módon megtalálható az emberi testben. Az agyban és az idegrendszerben fedezhető fel a legnagyobb mennyiségben. Kilogrammonként átlagosan 1 gramm taurin található az emberi szervezetben. A tenger gyümölcseiben (például a kagyló és a rák, valamint a halak) található meg nagy mennyiségben. Fontos megemlíteni, hogy a taurin alkoholban nem oldódik, forró vízben viszont igen. Tehát nem érdemes alkohollal együtt fogyasztani. A taurin rendkívül sokoldalúan járul hozzá az emberi szervezet megfelelő működéséhez, különösen az idegrendszer és az izmok tekintetében.

Érdemes vigyázni vele, mivel extrém nagy mennyiségben képes negatív hatásait tapasztalhatjuk meg, úgy mint depresszióra utaló jeleket, rövid távú memóriavesztést, elvonási tüneteket és gyomorfekélyt.

Kereskedelmi forgalomba helyezésüket napjainkban szigorú szabályok kötik. A skandináv országokban, mint például Norvégia és Dánia, tilos “normális” italként árulni. Franciaországban tilos taurint beletenni az italba. Magyarországon nem tiltották meg, viszont magas adót vetettek ki a taurin összetevője miatt, így teljesen eltűnt az országban forgalomba helyezett termékek összetevő listájáról a taurin.

Forrás: pexels

Koffein

Ez az egyik legismertebb összetevője.

Serkentő hatással van a központi idegrendszerre, fokozza a szívműködést, javítja a kognitív képességeket, csökkenti a kimerültséget és az álmosságot. A légzőközpont ingerlése révén növeli a légzés mértékét és gyakoriságát. Az izmok teljesítményére is fokozott hatással van. Az agyalapi, vegetatív központok serkentése emelkedést okoz a testhőmérsékletben, és az adrenalint kivonja a mellékveséből, ez pedig a vese erek tágulását eredményezi, ezáltal a vizeletkiválasztás növekszik.

Ha rendszeresen fogyasztanánk el belőle 250+ mg-ot, hosszú távon növelné a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

Niacin

Két azonos aktivitású molekulája van, a nikotinsav és a nikotinamid. Ezeknek kiemelkedő szerepük van számos enzim megfelelő működéséhez. A szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében elengedhetetlenek, és jelentős szerepet játszanak a sejtek elektronátvitelében is. A májban található a legnagyobb készlet belőlük. Fehérjében gazdag étrend esetén nem alakul ki hiányállapot (ez csak kevésbé fejlett országokban jellemző manapság), mivel a testünkben lévő esszenciális aminosav, a triptofán is képes niacinra átalakulni.

Túladagolásáról nem ismert információ a jelenlegi tudományos álláspontok szerint.

B2 vitamin

Más néven riboflavinnak hívják. Hiányát nem mondhatjuk gyakorinak az emberi szervezetben, mivel a vastagbél baktériumai is elő tudják állítani. A vörösvérsejtek képzésében vesz részt, és közreműködik a pajzsmirigyhormon termelésében.

A vizeletet sötétebb sárgára színezheti, túlzott fogyasztása (termelődése) hasmenést és megnövekedett vizeletképződést okozhat. Néhány mellékhatása közé tartozik a viszketés, zsibbadás, égő érzés és a fényérzékenység, különösen akkor, ha egyszerre nagyobb adagot, például 100 mg-nál többet fogyasztunk belőle.

A “B” vitaminok közül tartalmazza még a B6-t, a B12-t és a B5-t. Különböző funkciókat látnak el az idegrendszeren belül. Túlzott fogyasztásuk az alábbi tüneteket okozhatja: bélrendszeri megbetegedések, kéz-és lábzsibbadás, és idegkárosodás.

Természetesen nem kell a legrosszabb esetre felkészülni, ha megkóstolunk egy energiaitalt. Ahogy sok területén az életnek, itt is figyelni kell a mértékletességre, és nagyobb hangsúlyt fektetni a megfelelő mennyiségű és minőségű italokra. (S talán a testmozgásra, ami serkenti az éberséget.)