Pusztító tornádó söpört végig Texason, hárman meghaltak

Vágólapra másolva!
Heves vihar pusztított szerda este a Texas északi részén fekvő aprócska Matador városában. A helyi  tűzoltóság egy csapatot küldött ki, hogy kiszabadítsák az összeomlott épületek alatt csapdába esett lakosokat – írja a CBS.
Vágólapra másolva!

Pat Smith polgármester a CBS Newsnak elmondta, hogy a helyszínen legalább három ember életét vesztette, és hozzátette, hogy több sérült is van.

David Payne meteorológus szerint a pusztítást egy EF4-es tornádó okozta.

Az 570 lakosú kisvárost nem érte teljesen váratlanul a természeti csapás, mert az országos meteorológiai szolgálat röviddel a vihar előtt figyelmeztetést adott ki a település felé haladó tornádóról, és felszólította a lakosokat, hogy húzódjanak fedezékbe.

Sajtójelentések szerint a Texas állam északi részén fekvő Rolling Plains nevű területen szerda este végigsöprő heves viharokban több tornádó is keletkezett.

A Lubbock Avalanche-Journal arról számolt be, hogy a helyenként baseball-labda méretű jégszemekkel és óránként 160 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező viharok több településen is súlyos károkat okoztak.

Noha a legsúlyosabb károkat a Motley megyében fekvő Matador szenvedte el, Jaytonban szintén tornádó miatt riasztották a lakosságot. A településen több mint 700 háztartás maradt áram nélkül a vihar következtében.

Az EF4 a tornádók besorolása egy egytől ötig terjedő skálán, ahol az ötös a legsúlyosabb. Az EF4-esek akár 200 mérföld/órás széllökésekkel is járhatnak.

William Iwasko, a lubbocki Nemzeti Meteorológiai Szolgálat vezető előrejelzője a The New York Timesnak elmondta, hogy a vihar a károk alapján „valószínűleg tornádó" volt.

Texasban legutóbb a múlt hét csütörtökön pusztított tornádó. A nyolcezer lakosú Perryton városán végigsöprő forgószélben három ember meghalt és a település jó része romba dőlt, mintegy 160 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni. Greg Abbott, az állam kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a települést.