Itt a Katasztrófavédelem drámai bejelentése a közelgő viharról

weather TOPSHOTS Horizontal THUNDERSTORM
Zivatar és villámlás látható a dél-franciaországi Perols tava felett. Franciaország nyolc megyéjében narancssárga riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!
A meteorológiai előrejelzések szerint péntek késő délután viharossá válik az időjárás, erős szélre, jégesőre és felhőszakadásra is lehet számítani - írta közleményben a Katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek késő délután viharosra fordul az idő. Az erős szél melett, jégeső és felhőszakadás is előfordulhat.

A katasztrófavédelem tanácsa szerint az erős szél miatt érdemes fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük.

Emelett ajánlott áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.

Ha tehetjük, az autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb és ha elmegyünk otthonról, csukjuk be az ablakokat.

Viharos időben ne fürdőzzünk, és a nagyobb tavainknál pihenők vegyék komolyan a viharjelzőrendszert.

Viharban ne fürdőzzünk és vegyük komolyan a viharjelzőrendszert. Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Ha villámlik, javasolt számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt.

Ha ez 15 másodpercnél rövidebb, a vihar közel van, húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból. Kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, zuhanyozzunk, mossunk kezet. Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket.

Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá. Ha erdőben vagyunk, álljunk a fák törzsétől öt méterre. Ha kerékpározás közben lep meg bennünket a vihar, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb.

Ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye.

Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat, telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba. Autóban, tömegközlekedési eszközön védve vagyunk a villámoktól, ne fogjuk meg ezek fém alkatrészeit. Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait.

Az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el.

Ha elszakadt elektromos vezetéket látunk, ne közelítsük meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Ha villámárvízzel találkozunk, válasszunk másik útvonalat és kerüljük el.

A villámárvizek könnyen elmozdíthatják a csatornafedeleket is. Mivel nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, néhány centiméteres vízbe se menjünk bele.

A villámárvíz a csatornafedeleket is elmozdíjhatja, így már néhány centiméteres vízbe se sétáljunk bele. Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/facebook

Ha autóval térdig érő vízbe hajtunk bele, az autónk légszűrőjébe víz kerül, a jármű leáll és károsodik a motorja is. Villámárvíz esetén menjünk egy épületbe, annak is az emeletére. A sok eső szennyvizet is hozhat magával, ezért fertőtlenítsük az épületet utána.

Ha bárki bajba jutott emberrel, állattal, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.