Tankok Rosztovban, robbanások Voronyezsben - döbbenetes videókon a bérgyilkosok vezérének puccskísérlete

conflict army TOPSHOTS Horizontal
Members of Wagner group sit atop of a tank in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is megírta, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szoros szövetségese pénteken este egy feldúlt videóban bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Felhívásában arra kérte a Wagner-zsoldosokat és az orosz katonákat, hogy csatlakozzanak az ügyéhez.
Vágólapra másolva!

Prigozsin arra hivatkozott, hogy az orosz hadsereg állítólag támadást mért az ukrán fronton a csapataira.

A bejelentést követően a Wagner-harcosok az ukrán frontról egyenesen a határmenti orosz területen levő Rostov-on-Don városába mentek, ahol elfoglaltak számos katonai létesítményt, blokád alá vették a várost.

A Wagner-csoport tagjai Rostov-on-Don városának egyik utcáján 2023. június 24-én Forrás: AFP/Stringer

Putyin elnök válaszul teljes készültséget rendelt el Oroszországban.

Egy kemény televíziós beszédében szombaton reggel bejelentette, hogy bármit megtesz annak érdekében, hogy megvédje az Orosz Föderációt és az ország alkotmányát.

Az orosz államfő azt is közölte, hogy a fegyveres erők parancsba kapták azt, hogy leszámoljanak bármilyen zendüléssel és ellenállással. Prigozsin hazaárulás miatt több évtizedre börtönbe kerülhet az orosz törvények értelmében.

Arról is érkeztek jelentések, hogy a Wagner-csoport tagjai elfoglaltak néhány létesítményt Voronyezsben (a város körülbelül félúton található Rosztov és Moszkva között), emellett állítólag a zsoldosok harcba bocsátkoznak az orosz védelmi minisztérium katonáival is a régióban.

A zsoldosok jelenleg a voronyezsi régióból az M4-es autópályán Moszkva felé tartanak.

A hírek szerint már géppuskaállásokat állítottak fel a katonák Moszkva délnyugati részén.

Moszkvában már szedik le a Wagner toborzóplakátjait:

Eközben Kadirov csecsen vezető katonái Rosztovba tartanak:

A várost továbbra is a Wagner zsoldosai uralják:

De már összetűzések is kitörtek a városban:

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háború 486. napjáról ide kattintva követheti nyomon.