Döbbenetes: egy férfi nyerte meg a 2023-as Miss Hollandia szépségversenyt

Miss Hollandia
Rikkie Valerie Kolle, a biológiai férfia a Miss Hollandia ide győztese
Vágólapra másolva!
A holland sajtó arról számolt be, hogy a 22 éves Rikkie Valerie Kollét választották a 2023-as Miss Hollandiának. Ő az első transznemű nő, aki megszerezte ezt a címet a szépségversenyen.
Vágólapra másolva!

A Miss Hollandia zsűrije azzal indokolta a férfiként született versenyző győzelmét, hogy Kolle az egész verseny alatt ragyogott és ő érte el a legnagyobb haladást az összes versenyző közül. „Erős története van, világos küldetéssel" – tették hozzá.

Rikkie Valerie Kolle, a biológiai férfia a Miss Hollandia ide győztese Forrás: Twitter

Nem ez volt Kolle első ilyen szereplése: 2018-ban részt vett Hollandia következő topmodellje (Next Top Model) című televíziós műsorban is, itt végül a döntőig jutott. Noha sokan gratuláltak Kolle győzelméhez, a transznemű nő szépségkirálynővé választása meglehetősen vegyes véleményeket váltott ki az interneten - számol be minderről a Magyar Nemzet.

– írta Eva Vlaardingerbroek holland újságíró a Twitteren.

„Mit lehet még erről mondani? Tanácstalan vagyok" – hívta fel egy másik bejegyzésre a figyelmet az Express holland hírportál.

Egy másik Twitter-felhasználó pedig viccesen úgy fogalmazott, hogy „a férfiak a Miss Universe címért jönnek, és a feministák támogatásával egyre csak gyarapodnak a női versenyeken". Megjegyzendő, hogy egyes feministák – akiket az LMBTQ-közösség mélyen megvet – éppen hogy az ilyen esetek miatt nem támogatják a transzmozgalmat, mondván a férfinak született személyek nővé operáltatva magukat elnyomják a nőket korábban nem gondolt területeken is.

Győzelme miatt Kolle képviseli majd Hollandiát a 72. Miss Universe versenyen Salvadorban. Nem ő az első transznemű versenyző, 2018-ban a spanyol Angela Ponce már szerepelt a világversenyen, a nemzetközi zsűri azonban nem juttatta tovább a végső döntőbe.

A modellt és a zsűri döntését rengeteg kritikával illették. Rikkie Valerie Kollé Instagram fiókján számos kommentelő adott hangot elégedetlenségének és megdöbbenésének.

Ó, Hollandiának új Mr. Hollandiája van! - írja egyik kommentelő. Ez egy arculcsapás minden nőnek, aki részt vett a versenyen - írja egy másik. Szomorú, hogy egy férfi a legszebb nő Hollandiában - vélekedett egy másik kommentelő.