Halálos összecsapások Kenyában, többen megsérültek

Tear gas against anti-government protesters in Kenya 2023,demonstrators,July,Kenya,Nairobi,protest,protesting,tax,tax Horizontal
NAIROBI, KENYA - JULY 12: Security forces intervene to the demonstrators, protesting tax increases, in Nairobi, Kenya on July 12, 2023. Gerald Anderson / Anadolu Agency (Photo by Gerald Anderson / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Országszerte legalább hatan meghaltak az új adók miatti kormányellenes tüntetésekben Kenyában - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Kithure Kindiki kenyai belügyminiszter elmondta, sokan meghaltak, a biztonsági erők és a polgári lakosság több tagja súlyosan megsérült, és jelentős károk keletkeztek.

Rendőrségi források szerint a kenyai főváros, Nairobi közelében található Mlolongóban három, Kitengelában kettő, Emaliban pedig egy ember halt meg a tiltakozók közül, többen a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban.

Tüntetők tüzet gyújtanak és utakat zárnak el, miközben az adóemelések ellen tiltakoznak a kenyai Nairobiban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Gerald Anderson

Nairobi Kangemi nevű nyomornegyedében

53 gyerek került kórházba, és néhányan eszméletüket vesztették, miután könnygázt vetettek be az osztálytermeik közelében

- mondta el egy egészségügyi forrás.

Szerdán országszerte több városban zajlottak tüntetések, amelyek esetenként összecsapásokba mentak át a tiltakozók és a biztonsági erők között. A hatóságok több helyszínen

könnygázzal oszlatták fel az erőszakossá váló tömeget.


Raila Odinga, a kenyai ellenzék vezéralakja és a kormányellenes megmozdulások egyik szervezője éles lőszer használatával vádolta meg a rendőrséget.

Kedden a rendőrség betiltotta az ellenzékiek által tervezett tüntetéseket, arra hivatkozva, hogy nem értesítették előre a hatóságokat.

A biztonsági erők beavatkoznak az adóemelések ellen tiltakozó tüntetőkbe a kenyai Nairobiban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Gerald Anderson

Kenyában már a múlt pénteken is halálos kimenetelű megmozdulások törtek ki Raila Odinga felhívására.

Odinga szerint a halálesetek oka a rendőrség, amely úgy döntött, hogy könnygázzal és éles lőszerrel oszlatja fel a tüntetést.

Odinga, aki William Ruto ellenfele volt az ellenzék által elcsaltnak nevezett 2022-es elnökválasztáson,

heti rendszerességgel tervez tüntetéseket a kormány politikája ellen.

Július elején Ruto számos új adóval sújtotta a magas inflációval küzdő ország lakosságát, és egyebek között 8-ról 16 százalékra emelte az üzemanyagok áfáját, valamint további adókat vetett ki a bérekre.