Legkevesebb negyvenen meghaltak egy pokolgépes merényletben Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb negyven ember meghalt vasárnap egy politikai rendezvényen elkövetett robbantásban Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hajber-Pahtunva tartományban - közölték a helyi rendőrség és az egészségügyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal korábban még harminc halottról lehetett tudni.

Legalább 150-en megsebesültek a pokolgépes merényletben.

A hatóságok mindemellett jóval magasabb áldozatszámtól tartanak. "Nem tudjuk pontosan megmondani, hányan vesztették életüket, de nagyon sok a holttest a helyszínen" - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az incidens az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén történt.

A pakisztáni televízióban megjelent képsorokon a pusztítás mértékét lehetett látni: földön fekvő holttesteket, eldőlt székeket és véráztatta áldozatokat, akiket a mentőegységek próbáltak biztonságba vinni.

A rendezvényen több százan voltak jelen. A súlyos sérülteket helikopterekkel vitték a tartományi székhely, Pesavár kórházaiba.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A JUI-F ugyanakkor már a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak.

A pakisztáni Geo televízió közölte, hogy egyik operatőre súlyos fejsérülést szenvedett és kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban.

Pártja az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. 2023 őszén Pakisztánban parlamenti választások esedékesek. Terrorszervezetek a múltban gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.