Itt az ukrán miniszterelnök döbbenetes, leleplező nyilatkozata

Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán katona egy német gyártmányú önjáró légelhárító (SPAAG), ismertebb nevén a Flakpanzer Gepard kiképzésén a kijevi régióban
Vágólapra másolva!
Az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben - jelentette ki Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi nagyköveti értekezleten csütörtökön az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. Hozzátette: az ukrán fegyveres erők támogatása és a háború megvívása évente 54 milliárd dollárjába kerül Kijevnek. Ez jóval több, mint az ukrán állami költségvetés 35 milliárd dolláros bevételi oldala békeidőben.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, hogy

Ukrajna idén 45,8 milliárd dollárnyi támogatást vár a nemzetközi partnerektől az állami költségvetés finanszírozására, és 14 milliárd dollárt a legsürgősebb újjáépítésekre.

- fogalmazott a kormányfő.

Egyszer el fog apadni a pénzcsap

Smihal szerint Ukrajnának eddig 28 milliárd dollárnyi külföldi támogatást sikerült biztosítania. Ugyanakkor megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog.

- tette hozzá az ukrán miniszterelnök.

Nem tudni, mikor ér véget a háború. Forrás: AFP/Alexander Nemenov

- fejtette ki Smihal.

Továbbra is reménykednek, hogy lesz, aki segít

Hozzátette: idén 12,8 százalékra csökkentették az éves szintű inflációt az országban. Smihal arra kérte a jelenlévő ukrán nagyköveteket és misszióvezetőket, hogy aktívan igyekezzenek Ukrajnára irányítani a világ közvéleményének figyelmét annak érdekében, hogy ne csökkenjen a nemzetközi érdeklődés szintje. Hangsúlyozta az ukrán diplomaták fontos szerepét, ők ugyanis szavai szerint manapság nagyon sok funkciót látnak el, mert mindennel foglalkozniuk kell: fegyvervásárlással, gyógyszerekkel és humanitárius kérdésekkel is.

- fogalmazott az ukrán kormányfő a kijevi nagyköveti értekezleten.