Egy amerikai múzeum döbbenetes dolgot tett a Harry Potter írójának LMBTQ-ellenes nézetei miatt

Harry Potter et la chambre des secrets JK Rowling Horizontal
Harry Potter et la chambre des secrets Harry Potter and the chamber of the secrets 2002 Real Chris Colombus Emma Watson Daniel Radcliffe Rupert Grint. Collection Christophel © 1492 Pictures / Heyday Films (Photo by 1492 Pictures / Heyday Films / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
A Seattle-ben található Popkultúra Múzeum (MoPOP) volt az, melynek vezetősége eltüntetett minden olyan Harry Potter-emléktárgyat az intézményből, amely a rendkívül népszerű könyvsorozat szerzőjére, J. K. Rowlingra utal.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összefoglalója a Breitbart alapján arról számolt be, hogy míg Rowlingot, aki magát liberálisnak vallja, egykor feminista ikonként emlegették – mivel minden idők egyik legkelendőbb női szerzője volt –, mára a szélsőbaloldali gyűlölet tárgyává vált, sokan „TERF"-nek (transzkirekesztő radikális feminista) bélyegzik, amiért

kritikával illeti a modern LMBT-mozgalmat, mert szerinte az veszélyezteti a gyerekeket, és beavatkozik a női életterekbe és jogokba.

A múzeum Rowling személyének eltávolításáról szóló döntését Chris Moore, egy magát transzneműnek valló személy egy hosszú blogbejegyzésben indokolta, aki azt nyilatkozta még az év elején, hogy: "Van egy bizonyos hideg, szívtelen lény a Harry Potter világában, és ezúttal ez nem egy Dementor. Ez a bizonyos személy egy kicsit túl hangos a szuper gyűlölködő és megosztó nézeteivel ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk... A transzfób nézetei mostanában előtérbe kerülnek, de nem feledkezhetünk meg az összes többi problémás dologról sem: az antiszemita alkotók támogatása, a faji sztereotípiák, amelyeket a karakterek megalkotásakor használt, a hihetetlenül fehér varázslóvilág, a kövérség megszégyenítése, az LMBTQIA+ reprezentáció hiánya azokról, akik nem illeszkednek a szabványos varázslóvilágba, és még sok minden más."

Világszerte szeretik a Harry Potter-könyveket Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© 1492 Pictures / Heyday Films/1492 Pictures / Heyday Films

Moore azt írta, hogy az intézmény kurátorai úgy döntöttek, hogy

minden hozzá köthető műtárgyát eltávolítanak ebből a galériából, hogy csökkentsék a mű ilyen irányú hatásait.

A múzeum szombaton fenntartotta álláspontját, és a londoni Daily Telegraph című napilapnak azt nyilatkozta:

J. K. Rowling Forrás: AFP/Justin Tallis

Máshol is próbálkoznak

Nem csak az Egyesült Államokban próbálták meg eltüntetni a múzeumokból az ismert szerzőhöz köthető kiadványokat, tárgyakat. A hét elején kiderült, hogy Nagy-Britannia könyvtárai azt a tanácsot kapták, hogy „temessék el" a transznemű mozgalmat kritizáló szerzők által írt könyveket.

Bár Rowlingot konkrétan nem nevezték meg, az útmutatás figyelmeztette a könyvtárakat, hogy ne állítsák ki feltűnő helyen olyan írók műveit, akik a Rowlinggal azonos nézeteket vallják – tudósít róla a Breitbart.