Itt az őrült francia döntés: kitörhet a harmadik világháború

Emmanuel Macron, Francia, A Francia Köztársaság elnöke,
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron elnök beváltotta ígéretét, miszerint Ukrajnát ellátja a Storm Shadow rakéta francia változatával - derül ki a kijevi védelmi minisztérium által közzétett felvételekből.
Vágólapra másolva!

Macron eredetileg májusban jelentette be, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát, majd a júliusi vilniusi NATO-csúcson megduplázta az ígéretét, de mostanáig nem volt megerősítve a szállításuk.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az ukrán védelmi minisztérium által vasárnap megosztott, dátum nélküli videó Zelenszkij elnök egy Szu-24-es repülőgépre szerelt rakétát aláírva látható. A lövedék SCALP-EG jelöléssel van ellátva, rajta a francia zászló és az ukrán címer keveréke az Eiffel-toronnyal a belsejében. Továbbra sem világos, hogy hány francia rakétát szállítottak és mikor.

A brit-francia Storm Shadow / SCALP-EG egy levegőből indítható cirkálórakéta, amelynek lőtávolsága körülbelül 250 kilométer. Az 1990-es években fejlesztették ki, és számos nyugati katonai műveletben alkalmazták, többek között a NATO líbiai beavatkozásában és egy szíriai csapásban, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország 2018-ban közösen hajtott végre.

Kijev többször is bevetette a rakétákat polgári létesítmények célba vételére, mióta az Egyesült Királyságtól meg nem határozott számú Storm Shadows rakétát kapott. Orosz tisztviselők szerint májusban az oroszországi Luganszk városában két polgári üzemre lőtték ki őket, több embert, köztük hat gyermeket megsebesítve.

Szombaton Ukrajna mintegy 12 Storm Shadows / SCALP-EG-t lőtt ki a Krímet a Herszon régióval összekötő hidakra. A helyi hatóságok szerint legalább három rakéta átjutott az orosz légvédelmen, megrongálva két hidat a Csongar-szoroson és a Tonkij-szoroson.

- közölte Vlagyimir Saldo, a Herszon régió megbízott kormányzója.

A megrongálódott hidakat is alig használták katonai célokra, tisztán polgári infrastrukturális létesítményekről van szó.