Itt van Putyin kemény döntése, eldőlhet a háború

Putyin, oroszország, orosz, elnök, Vlagyimir Putyin
Russian President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting via a video link at the Kremlin in Moscow on May 15, 2023. (Photo by Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin benyújtotta az Állami Dumának az Európa Tanács hadiállapotról való értesítésére vonatkozó szabályok módosítását. A lépésnek súlyos következményei lehetnek, az orosz elnök elrendelheti a hadiállapotot az egész országban.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Állami Duma elé terjesztette az ENSZ és az Európa Tanács értesítésére vonatkozó eljárásra vonatkozó módosítási tervezetet abban az esetben, ha Oroszországban hadiállapotot vagy rendkívüli állapotot vezetnek be vagy szüntetnek meg.

Elrendelheti a teljes hadiállapotot Putyin? Forrás: AFP/Pavel Byrkin

A módosítások tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de elképzelhető, hogy Oroszországnak az Európa Tanácsból való kilépésével kapcsolatosak - írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A hadiállapotról szóló törvény 22. cikke jelenleg kimondja, hogy amennyiben Oroszország területén vagy egyes településeken hadiállapotot vezetnek be, az orosz elnöknek intézkedéseket kell tennie az ENSZ főtitkárának értesítésére, és tájékoztatnia kell az Európa Tanács főtitkárát arról, hogy Oroszország eltér az állampolgárok jogainak és szabadságainak korlátozásával kapcsolatos nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeitől.

Oroszország 1996 óta volt tagja az Európa Tanácsnak, amelyből tavaly márciusban lépett ki. Mint az orosz külügyminisztérium kifejtette,

Jelenleg a Donyecki és a Luhanszki megyében, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régióban hadiállapot van érvényben.