Itt az orosz bejelentés Prigozsin gépének lelövéséről

PRIGOZSIN, Jevgenyij
Kuzsenkino, 2023. augusztus 24. Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. A gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítója és Dmitrij "Wagner" Utkin a csoport parancsnoka. A balesetet senki sem élte túl. MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság
Vágólapra másolva!
Megszólalt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról, hogy volt-e köze Moszkvának Prigozsin halálához.
Vágólapra másolva!

A Mandiner azt írja a BBC alapján, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője teljes hazugságnak nevezte azokat a vádakat, miszerint Moszkva a felelős Prigozsin haláláért.

Peszkov pénteken, egy telefonos konferenciahívás során tájékoztatta az újságírókat. A szóvivő azt nyilatkozta:

Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án Forrás: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság

Peszkov azt is mondta, hogy

ez az egész egy teljes hazugság.

Természetesen, amikor erről a kérdésről beszélünk, csak a tényekre hivatkozhatunk.

- mondta a szóvivő.

Peszkov arra szólította fel pénteken az újságírókat, hogy a tényekre alapozzanak, amelyeket a nyomozás fog tisztázni, és hogy várják meg, amíg genetikai vizsgálat erősíti vagy cáfolja meg Prigozsin halálát.

Ha figyelmesen hallgatták az elnök (Vlagyimir Putyin) nyilatkozatát, ő azt mondta, hogy most minden szükséges szakértői vizsgálatot, beleértve a genetikait is, el fognak végezni.

- hangoztatta.

Peszkov, amikor arról is megkérdezték, hogy Putyin részt vesz-e majd Prigozsin temetésén, ha bebizonyosodott, hogy meghalt, azt mondta, hogy ezt nem tudni, mert sem a szakértői vizsgálat, sem a nyomozás nem zárult le, a temetési időpontját még nem tudni, az elnöknek pedig meglehetősen sűrű a munkaprogramja.

A fedélzeten háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetben mindenki meghalt Forrás: MTI/AP/Osztorozsno Novoszti/-

Az orosz elnöki szóvivő a Wagner jövőjére vonatkozó kérdésekre reagálva azt mondta, hogy azokra nem tud válaszolni.

Megjegyezte, hogy jogi értelemben nincs ilyen cég, de létezik a Wagner csoport, amely - miként azt az elnök többször is kifejtette -, nagyban hozzájárult a "különleges hadművelethez", és elismerte tagjainak hősiességét is.

Nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban sem, hogy mi lesz a Wagner fehéroroszországi tevékenységével, és nem kommentálta azokat az értesüléseket sem, amelyek szerint Andrej Trosev nyugalmazott ezredest tartják Prigozsin utódjának a csoport élén.

Ezt tudni eddig a gép lezuhanásáról

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a tveri régióban szerdán lezuhant egy Embraer Legacy 600-as típusú magángép.

A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint tízen voltak a fedélzetén, köztük a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin, és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a baleset következtében mindannyian meghaltak. A holttesteket a tveri halottasházba szállították azonosításra.

Putyin csütörtökön azt mondta, hogy ha az elsődleges adatok helytállók, akkor az áldozatok a Wagner alkalmazottai voltak. Elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta személyesen ismerte Prigozsint, akit nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezett.