Katonai diktatúrát épít Zelenszkij, itt a leleplezés

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök Natalija Moszejcsuk újságírónak adott interjút, melyből elképesztő dolgok derülnek ki. Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnában csak akkor tarthatnak választásokat a közeljövőben, amennyiben a szövetségesek beszállnak a voksolás finanszírozásába. Az ukrán elnök gyakorlatilag katonai diktatúrát épít.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kijelentése a választások elhalasztásáról ugyanis nagy port kavart, még Kijev partnerei is felszólaltak az ügyben. Az ukrán elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Ukrajnában kilencven nappal, 2023. november 15-ig meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Mivel pedig Ukrajna törvényei tiltják, hogy hadiállapot alatt választásokat tartsanak, az eredetileg októberre kitűzött parlamenti voksolást is elhalasztják - írja a Magyar Nemzet.

Az elnökválasztást csak ezek után, 2024 márciusában rendeznék meg.

Zelenszkij csak akkor tartana választásokat, ha a szövetségesek fizetnének Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara

A hírek hallatán ugyanakkor sokan Kijev szemére vetették, hogy nem éppen a demokráciáról tanúskodik, ha egy országban jó ideig nincsenek választások.

Közéjük tartoznak az amerikai törvényhozók is, akik közül többen Kijevbe látogattak augusztus 23-án. Lindsey Graham szenátor például elmondta, Ukrajnának meg kell mutatnia, hogy különbözik Oroszországtól, például abban is, hogy a háború közepén is megrendezi a választásait. Természetesen az ukrán elnök válasza sem maradt el.

– közölte Zelenszkij az interjújában, felhívva rá a figyelmet, hogy békeidőben ötmilliárd hrivnyába (135 millió dollárba) kerül a választások lebonyolítása.

– magyarázta. Az államfő kitért rá, megmondta Grahamnek, hogy ebben az esetben Amerikának is választási megfigyelőket kellene küldenie a frontvonalakra, hogy legitim választásokat tarthassanak.

– fűzte hozzá az Euractiv páneurópai híroldal szemléje alapján.