Zelenszkij leváltotta a védelmi miniszterét

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök bejelentette, hogy kirúgja Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Zelenszkij arról is tájékoztatott, hogy a helyére Rusztem Umjerov, az Állami Vagyonkezelő Alap első embere érkezik.
Vágólapra másolva!

Olekszij Reznyikov leváltása egyáltalán nem ért váratlanul senkit annak a fényében, hogy védelmi miniszterként 550 napot töltött az ország hadseregének irányításával, alatta indult el többek között a teljes kudarcba fulladt ukrán ellentámadás is, melynek során gyakorlatilag néhány kisebb falun kívül semmi jelentőset nem tudtak elfoglalni a kijevi csapatok.

Zelenszkij vasárnap videóüzenetben közölte, hogy kirúgja a sorozatos kudarcokat valló védelmi minisztert. Az ukrán elnök szerint a minisztériumnak új irányra van szüksége nem csak a hadsereg irányításával kapcsolatban, hanem a civil társadalommal szemben is - idézi a Lenta.

A videóüzenetben Zelenszkij kifejtette, hogy az ukrán felsőház már jól ismeri az új védelmi minisztert, Rusztem Umjerovot és arra számít, hogy támogatni fogják a jelölését, így az ősz a megerősödés ideje lehet.