Újabb mozgósítási hullám jöhet, százezreket vezényelne a frontra Oroszország

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán harckocsizók kiképzése a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Az orosz hatóságok úgy próbálják feltölteni a fegyveres erők sorait, hogy a szomszédos országok állampolgárait toborozzák a háborúkba való részvételre - állítja a brit védelmi minisztérium napi jelentésében.
Vágólapra másolva!

A brit katonai hírszerzés több idevágó példát is említ. Különösen Örményországban és Kazahsztánban figyeltek fel olyan online hirdetésekre, amelyek

495 ezer rubeles első fizetést kínálnak a szolgálatba lépéskor, és további fizetést 190 ezer rubeltől.

A toborzók a kazahsztáni Kosztanai régióban is aktívak lettek, és megpróbálták az orosz etnikumú lakosságot a hadseregben való szolgálatra csábítani.

Az orosz hatóságok gyorsított állampolgárságot ígérnek a hadseregben szolgálatra szerződött külföldieknek. A felmérés szerint Oroszország 2023 májusától a közép-ázsiai migránsokat arra ösztönzi, hogy csatlakozzanak a hadsereghez, és akár 4160 dolláros fizetést is ígér nekik - írja a Medúza.

Százezreket vezényelne a frontra Oroszország Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

A toborzók erőszakosan is fellépnek, például Mariupolban üzbég építőipari migráns munkásoknak a városba érkezésükkor elkobozták az útlevelüket, és arra kényszerítették őket, hogy belépjenek az orosz hadseregbe - állítja a brit hírszerzés.

Oroszországban legalább hatmillió közép-ázsiai migráns él, akiket a Kreml valószínűleg potenciális újoncoknak tekint

- közölte a brit védelmi minisztérium.

"Oroszország valószínűleg el akarja kerülni a további népszerűtlen belső mozgósító intézkedéseket a 2024-es elnökválasztás előtt. A külföldi állampolgárok kihasználása lehetővé teszi a Kreml számára, hogy a növekvő veszteségek mellett további emberi erőforrásokat vonzzon be katonai akcióihoz" - írta a felülvizsgálat.