Görögországban sújtó ítéletidő miatt több település is elzáródott a külvilágtól

Lárisza, 2023. szeptember 7.
Légi felvétel a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött területekről Láriszában 2023. szeptember 7-én. Görögország középső részén 24 óra alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat
Lárisza, 2023. szeptember 7. Légi felvétel a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött területekről Láriszában 2023. szeptember 7-én. Görögország középső részén 24 óra alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz
Vágólapra másolva!
Hatalmas tóvá változott át a közép-görögországi Thesszáliai-síkság, a térségben mentőcsapatok igyekeznek elérni a heves esőzések okozta árvizek miatt a külvilágtól elzárt települések lakóit - közölte csütörtökön a görög tűzoltóság.
Vágólapra másolva!

A tűzoltóság szóvivője elmondta, mentőcsónakokkal próbálják elérni Palamasz települést Kardíca város közelében, ahol

a vízszint 1,5-2 méterrel emelkedett meg, és az emberek mindenféle segítség nélkül a házaikban rekedtek.

A Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött egyik utca Vóloszban Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz

Az elzárt területeket nagyon nehéz megközelíteni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a viharos szél miatt a levegőből történő mentés egyelőre lehetetlen. Megjegyezte azt is, hogy 36 óra leforgása alatt mintegy 5 ezer segélyhívás futott be hozzájuk, amire soha korábban nem volt példa.

Hétfő este és kedden zúdult özönvízszerű esőzés a Görögország középső részén található Magniszía, Trikala és Kardícia régiókra. Thesszália régióját is sújtotta az ítéletidő, ahol egy ember meghalt, és legalább két ember eltűnt.

Légi felvétel a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött területekről Láriszában Forrás: MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz

Magniszía székhelyét, Vólosz kikötővárost és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok, az áram- és vízellátás napok óta szünetel.

Kardíca városban egyes helyeken a négy métert is eléri a víz szintje,

sok ember a házak tetején keresett menedéket.

Szerda este a Daniel nevű vihar az Athén körüli Attika régióra is lecsapott, a fővárosban is több utat és metróállomást elöntött a víz.

Görög sajtójelentések szerint az ítéletidő gyakorlatilag kettévágta az országot:

kedd este óta az Athént és Szalonikit összekötő legfontosabb autópálya mintegy 200 kilométeres szakasza le van zárva.

Níki Keraméosz belügyminiszter csütörtökön közölte: megkezdték az anyagi károk felmérését, és az érintett földművesek, vállalatok és lakosok kártalanítást fognak kapni.

Vízzel elárasztott utca a görögországi Magniszía régióban fekvő Kala Nerában Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz

Dimitrisz Ziakopulosz meteorológus elmondta, hogy Magniszía régióban 24 óra leforgása alatt 60-80 centiméter csapadék hullott.

A Görögországgal határos Törökországban és Bulgáriában az utóbbi napokban tizenegy ember halálát okozta a heves esőzéssel járó ítéletidő.