Eltévedt turistát mentettek ki a horvát hegyimentők

hegyi mentés Horvátország
Vágólapra másolva!
A közép-dalmáciai horvát hegyimentő szolgálatnak csütörtökön ki kellett mentenie egy sérült turistát a Biokovo-hegységben; a sérültről először olyan közlések jelentek meg, hogy magyar állampolgár, de a zágrábi magyar nagykövetség konzuli osztálya a HGSS-től később ezzel ellentétes hivatalos információt kapott.
Vágólapra másolva!

A hegyimentő szolgálat csütörtök délután kapott bejelentést arról, hogy "egy fiatal magyar állampolgár" eltévedt a Biokovo-hegységben, és megsérült. A konzuli osztály hivatalosan is megkereste a HGSS makarskai kirendeltségét, ahol cáfolták a hírt, de nem közölték, hogy a turista milyen illetőségű.

A helyszínre Splitből és Makarskából kiérkező szolgálat munkatársai megtalálták a könnyebben sérült férfit egy rendkívül nehezen megközelíthető terepen, egy sziklafolyóson.

Az akcióban 15 hegyimentő vett részt.

A kihívásokkal teli és veszélyes körülmények miatt a mentőcsapat egy része Biokovón éjszakázott, reggel pedig további erők érkeztek a terepre.

A sérült férfi biztonságos leszállításhoz 550 méteres magasságkülönbséget kell leküzdeniük.

A túrázó megfelelő felszerelés nélkül, papucsban indult útnak.

A HGSS ezért ismételten felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek óvatosak, viseljenek megfelelő felszerelést, és tájékozódjanak az aktuális körülményekről, mielőtt elindulnának a hegyekbe.

- írták közösségi oldalukon.