Kilenc ember halt meg egy tajvani gyárban, ahol golflabdát gyártottak

Vágólapra másolva!
A tajvani hatóságok hétfőn 75 000 dollárra (kb. 28 millió forint) bírságoltak egy golflabda-gyártó céget, és a büntetőjogi felelősségre vonást is kilátásba helyezték. A thaiföldi gyártó, a Launch Technologies tajvani gyárában a törvényes határérték 30-szorosát meghaladó mennyiségű veszélyes anyagot tároltak és más jogsértések is elkövettek a tajvani hatóságok szerint. A gyárban előző hét pénteken kitört tűzben kilenc ember meghalt, egy másik pedig eltűnt.
Vágólapra másolva!

A tajvani Pingtung megye egyik tisztviselője a balesettel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Launch Technologies 3000 tonna szerves peroxidot tárolt a helyszínen, ami jóval több, mint a megengedett 100 tonna - írja a Fox News.

A felelősöket közveszélyeztetés és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vonják majd felelősségre

- mondta Chou Chun-mi.

A vállalat tisztviselőit az üggyel kapcsolatban nem lehetett elérni.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a gyárban bekövetkező tüzet, de a már égő épületben két robbanás is történt. A kilenc áldozat közül négy tűzoltó volt, több mint 100 ember pedig megsérült.

A szerves peroxidokat, amelyek nagyon gyúlékonyak, számos gumitermékben, többek között a golflabdák magjában használják. A Launch Technologies a világ egyik legnagyobb golflabda-gyártója, amely tavaly a globális kínálat 20 százalékát állította elő.

A tajvani törvények előírják, hogy a szerves peroxidokat külön raktárépületben kell tárolni, de a Launch Technologies állítólag a gyárépület első emeletén tartotta az anyagot.