Atomfegyverek miatt módosított alkotmányán Észak-Korea

Észak-Korea, 2023. április 14. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. április 14-én közreadott képen fellövik a szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Észak-Korea módosította alkotmányát, és ennek köszönhetően már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy az ország folyamatosan fejlessze atomarzenálját - jelentette be az országot vezető Kim Dzsongun, akit a KCNA állami hírügynökség idézett csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsongun a voksolás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverkezési program biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez, továbbá elrettentő szerepet betöltve "hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához".

A parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást.

Rakétateszt Észak-Koreában (2023. április 13.) Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan "gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit" - tette hozzá, sürgetve egyúttal a program felgyorsítását.

Kim Dzsongun - aki nemrégiben Oroszországban járt - új hidegháborúról beszélt, és kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek "az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel".

Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy "ázsiai NATO" létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek.

A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.