Már a lengyel kormánynak is teljesen elege lett Zelenszkijből

Lengyelország, rakétatámadás, orosz-ukrán háború
Przewodow, 2022. november 15. Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal. MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo
Vágólapra másolva!
A lengyel hatóság megállapította, hogy Ukrajnában lőtték ki azt a rakétát, amely tavaly két lengyel életet oltott ki Przewodów faluban. A részletek további tisztázásához szükség lenne Ukrajna együttműködésére is, „az ukránok azonban nem működnek együtt velünk a nyomozásban" – közölte a lengyel sajtóval pénteken Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes. A PAP stúdiójában kijelentette, véleménye szerint ez a bojkott „politikai döntés lehet az ukrán állam részéről".
Vágólapra másolva!

Az már bizonyos, hogy Ukrajna területéről fellőtt, ukrán rakéta zuhant tavaly novemberben a lengyelországi Przewodówban egy épületre, két ember halálát okozva. Talán ez az ukrán „vonal” állhat annak hátterében, hogy az ukránok nem működnek együtt a lengyel hatóságokkal a részletek felderítése érdekében.

„A lengyelek tisztában vannak azzal, hogy az ukránok védekeznek ebben a háborúban. Természetes, hogy ezt az ügyet tisztázni kell" – mondta Sebastian Kaleta igazságügyi miniszterhelyettes, a lengyel nyomozók legújabb megállapításaira utalva pénteken.

A lengyel hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban, ám az álláspontjuk az volt, hogy szerencsétlen balesetről van szó.

Erre vet most különös fényt, hogy az ukránok megtagadják az együttműködést a nyomozásban, hiszen ez arra utal, hogy titkolnivalójuk van.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lehet az oka Ukrajna reakciójának, a miniszterhelyettes azt válaszolta: „Ha bizonyos esetekben ez az együttműködés jól működik, más esetekben pedig nem, akkor gyanítható – de ez csak spekuláció – hogy

az ukrán állam politikai döntésével nézünk szembe"

– mondta Kaleta, kiemelve, hogy a lengyel ügyészek „következetesen kérik" a jogi együttműködést az ukrán féltől.

A robbanás helyszíni vizsgálatában kezdetben részt vettek ukrán szakértők is.