Elindult az izraeli hadsereg: megsemmisítő csapás a Hamász ellen Gázában

Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. A palesztin terület egészségügyi minisztériuma kétszáz paleszin haláláról és 160 sebesültről tájékozatott. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Megtorló légicsapásokat mért Izrael az éjszaka folyamán és vasárnap reggel a Gázai övezetre azt követően, hogy szombaton példátlan támadás érte az országot. A palesztin Hamász fegyveresei több ezer rakétával támadtak, fegyveresei elfoglaltak több déli települést, számos katonát és civilt foglyul ejtettek. A háborúnak eddig legalább 250 izraeli áldozata van, és több mint 1800-an megsérültek. Több tucat túszt kiszabadítottak az Izraeli Védelmi Erők, de nem tudni, még hányan vannak a palesztin terroristák fogságában. Az izraeliek nyilvánosságra hozták a 26 ismert katona áldozat nevét.
Vágólapra másolva!

Ami eddig történt:

  • Elképesztő légitámadás érte Izraelt szombaton, a Hamász szerint 5000, izraeli jelentés szerint mintegy 2500 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből
  • Ezzel párhuzamosan palesztin fegyveresek tucatjai törtek be az országba, elfoglaltak több települést, véres utcai harcok alakultak ki
  • A háborúban eddig legalább 250 izraeli meghalt, mintegy 1800 megsebesült
  • Az izraeli hadsereg szombaton este csapást mért a Hamász gázai célpontjaira
  • Jelentős számú civil és katona még mindig túsz Gázában

Netanjahu: Az ellentámadás első szakasza véget ért

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton késő este kijelentette, hogy az ország hosszú és nehéz háborúba kezd, és hogy

minden olyan helyet, ahol a Hamász Gázában székel, vagy ahonnan a Hamász működik, rommá fog változtatni

- írta a Haaretz. A Hamász az izraeli válaszcsapások után 230 halottról számolt be,

Netanjahu később azt mondta, hogy az ellentámadás első szakasza véget ért, és Izrael visszaverte a Hamász fegyvereseinek többségét a területén belül. Megfogadta, hogy

fenntartások és szünet nélkül folytatja az offenzívát.

Légicsapások a Hamász állásaira

Az izraeli hadsereg éjjel légicsapásokkal felszámolta az iszlamista Hamász terrorszervezet tíz, harcokhoz infrastruktúrát biztosító létesítményét, köztük a titkosszolgálati központját, és egy a szervezet légierejét szolgáló épületet.

Emellett lőtték a Hamász finanszírozására használt két bankfiókot, köztük a szervezet terrorista tevékenységének pénzügyeit segítő Iszlám Nemzeti Bankot, a szervezet első saját bankfiókját, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet légifegyverek gyártására szolgáló létesítményét Gáza városában, és egy fegyverraktárat.

A hadsereg azt is bejelentette vasárnap reggel, hogy tüzet nyitottak Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.
Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

Az izraeli hadsereg, a Sin Bet biztonsági szolgálat és a határrendészeti erők 19 körözött Hamász-terroristát tartóztattak le szombat este Ciszjordániában - írja a Haárec az izraeli hadsereg szóvivőjét idézve.

Visszafoglaltak egy rendőrőrsöt

Az izraeli hadsereg visszaszerezte az ellenőrzést egy, a Gázai övezet határához közeli rendőrőrs felett, amelyet palesztin fegyveresek foglaltak el - jelentette vasárnap reggel a helyi média.

A Hamász támadását a nemzetközi közvélemény határozottan elítélte, Joe Biden amerikai elnök pedig arról beszélt, hogy Amerika "sziklaszilárd és rendíthetetlen" támogatást nyújt Izraelnek. A Hamász eközben azt mondta a BBC-nek, hogy Irán támogatta a támadást.

Ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma ülésezik, miután António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a Hamász támadását, és "minden diplomáciai erőfeszítést sürgetett a szélesebb körű tűzvész elkerülése érdekében" - közölte közleményében Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.