Senki sem számított erre a döbbenetes francia katonai bejelentésre

MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. február 9. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vágólapra másolva!
Franciaország megkezdte csapatai kivonását Nigerből, az első katonai konvojok már a hétvégén elhagyták az ország északnyugati részén található bázisokat a főváros, Niamey irányába, egyúttal ellátmányt vittek az északnyugati támaszpontokra, ahol megcsappantak az ivóvíz-, az élelmiszer- és az üzemanyagkészletek - közölték hétfőn nigeri és francia biztonsági források.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron francia elnök szeptember végén jelentette be, hogy az év végéig kivonják Franciaország katonai kontingensét Nigerből, ahol júliusban a hadsereg átvette a hatalmat, megbuktatva a demokratikusan megválasztott Mohamed Bazoum elnököt.

Az északnyugat-nigeri támaszpontokon jelenleg mintegy 400 francia katonát állomásoztatnak, míg Niamey-ben hozzávetőleg ezret egy terrorellenes művelet keretében.

Emmanuel Macron francia elnök szeptember végén jelentette be, hogy az év végéig kivonják Franciaország katonai kontingensét Nigerből Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A tájékoztatás szerint az elsőbbséget élvező francia katonákat már Niamey-be szállították, viszont egyelőre nem világos, hogy miként hagyhatják el Nigert, ugyanis a junta Benin és Nigéria felé lezáratta a szárazföldi határokat, illetve nem enged be sem polgári, sem katonai repülőgépeket az ország légterébe, csak különleges engedéllyel. Algéria, Burkina Faso, Líbia, Mali és Csád felé azonban már megnyitották a határokat.

Csád fővárosában, N'Djamenában található a Száhel-övezetben állomásozó francia csapatok parancsnoksága.

A nigeri junta egyben arról biztosította Párizst, hogy a francia csapatkivonás "biztonságosan és a nigeri hadsereg kíséretével fog" megvalósulni.