Amit tudnod kell az izraeli arab támadásról

palesztin, izrael, konfliktus, háború, 2023,
Gáza, 2023. október 10. Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború árnyékában több regionális konfliktus is kiújult, számos regionális hatalom érzi úgy, hogy fegyverrel eredményesebben tudja érdekét érvényesíteni - többek között erről is beszél a Kontextus legújabb videójában Kiszelly Zoltán politológus. A Jól értesült Optimista című műsorban a Századvég politikai elemzési igazgatója kitér arra, hogy ez csak a náluk nagyobb hatalmak csendes beleegyezésével történhet, amelyek a nagyobb játszmában sakkfiguraként használják saját érdekükben ezeket a regionális konfliktusokat. 
Vágólapra másolva!

Miközben az ukrajnai fronton csökken a harcok intenzitása, Azerbajdzsán megnyitja a középső közlekedési folyósót Kína és Európa között, felszámolva egy kétezer éves keresztény közösséget. A Száhel-övezetből Franciaországot szorítják ki az oroszok, így manipulálva számos nyersanyag, például az urán világpiaci árát.

A jóm-kippuri háború 50. évfordulóján most a Hamasz támadt a Gázai-övezetből Izraelre, amivel egy nagyobb palesztin/arab – izraeli háborút akar kirobbantani.

A műsorban szó lesz még az EU-csúcstalálkozóról és a migrációs paktumról, valamint a bajoroszági és hesseni tartományi választásokról is.

Még több tartalomért látogasson el a Kontextus csatornájára!