Hatalmas tűz ütött ki egy londoni repülőtéren, felfüggesztették a légiforgalmat - videó

London, Luton repülőtér parkolóház, tűz
Vágólapra másolva!
Hatalmas tűz ütött ki szerdára virradó éjjel a londoni Luton repülőtér egyik parkolóházában, amely részben összeomlott. A brit fővárostól északra fekvő repülőtéren helyi idő szerint szerda délután 15:00-ig felfüggesztették a légiforgalmat.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés Budapestről érkező járatokat is érint,

mivel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a Wizz Air légitársaság közlekedtet napi több menetrendszerű járatot Lutonra, és az első ezek közül reggel indul.

A tűzoltóság beszámolója szerint az utascsarnok közelében lévő kettes számú parkolóház felső szintjén gyulladt ki egy jármű, és a lángok gyorsan továbbterjedtek számos más autóra.

Az oltásban tizenöt egység vett részt, de az épületrész felét teljesen elborította a tűz, és a felső épületszerkezet jelentős területen beomlott.

Becslések szerint akár 1500 autó is lehetett az érintett parkolóban. A tűzoltók azon dolgoztak, hogy a tűzvész ne terjedjen át a repülőtér belső területére.

Andrew Hopkinson, a Bedfordshire-i tűzoltóság vezető tisztje elmondta, hogy több mint 100 tűzoltó küzdött a Luton repülőtéren keletkezett tűzzel.

A repülőtér közleményében az áll, hogy Luton teljes légiforgalmát brit idő szerint szerdán délután 3 óráig - közép-európai idő szerint 16 óráig - felfüggesztették. A kora hajnali érkező járatokat más brit repülőterekre, köztük Manchesterbe, Liverpoolba, Bristolba és Gatwickre irányították át.

A mentők négy tűzoltót és egy repülőtéri alkalmazottat füstmérgezés miatt kórházba szállítottak.

A személyzet egész éjszaka és kora reggel is rendkívül keményen dolgozott a lutoni repülőtéren keletkezett tűz megfékezésén és eloltásán.

A tűzoltók megerősítették, hogy eloltották a tüzet

A tűzoltók jelenleg is figyelemmel kísérik a parázsló maradványokat. Négy egység és egy légijármű tartózkodik a helyszínen. A személyzet a repülőtéri tűzoltósággal együtt dolgozik.

Délután 3 óráig minden járatot felfüggesztettek.

Luton a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike, tavalyi utasforgalma meghaladta a 13 millió főt.

A repülőtéren az utóbbi években jelentős fejlesztési és bővítési beruházásokat hajtottak végre, és ekkor épült a most részben leégett új parkolóház is.

Frissítés:

Andrew Hopkinson, a megyei tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy egy dízel autó gyulladt ki a parkolóházban, majd

a nyitott oldalszerkezeten keresztül beáramló levegő miatt gyorsan terjedt a tűz.

Hozzátette, hogy egyelőre nincs jele annak, hogy szándékos gyújtogatás történt volna.