Itt az újabb fontos megállapodás Georgiával

Vidék Konferencia 2023, Századvég Konjunktúrakutató Zrt., Várkert Bazár, 2023.10.10.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter
Vágólapra másolva!
Magyarország és Georgia között mélyíteni és szélesíteni szükséges a gazdasági kapcsolatokat, ebben nagy szerepe lehet a jövőt meghatározó technológiáknak, mint például a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 megoldásainak. A két ország külkereskedelmi termékforgalma mára megközelíti a 90 millió dollárt, a cél, hogy ez a jövőben jelentős mértékben tovább növekedjen, ezért megállapodást írt alá Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével. 
Vágólapra másolva!

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca közlése szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Orbán Viktor vezetésével részt vett az 2023. október 11-12-én tartott georgiai-magyar közös kormányülésen, amelynek keretében külön egyeztetést folytatott Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével, egyben gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterével.

A bilaterális megbeszélés keretében a miniszterek megállapították, hogy a két társminisztérium között az együttműködés megalapozása nem újkeletű, hiszen az elmúlt évben rendszeressé váltak a találkozók és az egyeztetések. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Georgia között mélyíteni és szélesíteni szükséges a gazdasági kapcsolatokat, ebben nagy szerepe lehet a jövőt meghatározó technológiáknak, mint például a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 megoldásainak. A két ország külkereskedelmi termékforgalma mára megközelíti a 90 millió dollárt, a cél, hogy ez a jövőben jelentős mértékben tovább növekedjen - írták.

Nagy Márton fontos megállapodást kötött Georgiában Fotó: Polyák Attila - Origo

A tájékoztatás szerint a tárgyalások keretében a miniszterek a két ország ipari kooperációjának elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek leghangsúlyosabb pontjai: együttműködés az ipar digitális átalakításában, az ipar 4.0 és az ipar 5.0, a feltörekvő digitális technológiák alkalmazása a vállalkozásokban, különösen a termelési és szolgáltatási iparban; együttműködés a fejlett technológiák és innovációk ipari célú fejlesztésében, különös tekintettel az olyan újonnan megjelenő digitális technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a Big Data, az 5G hálózatok, a BlockChain és a dróntechnológiák; együttműködés a mindehhez szükséges képzett munkaerő biztosítását célzó szakpolitikákban; együttműködés a szabályozási jó gyakorlatok megosztásában; ipari együttműködés, különösen a közlekedési járművek, mint például a vasúti kocsik és buszok gyártása terén; valamint együttműködés a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártásával kapcsolatos területeken.

Nagy Márton a megállapodás aláírása kapcsán kiemelte: a magyar tőkekifektetések támogatása és a külföldi működőtőke beáramlásának segítése továbbra is prioritást jelent a magyar kormány számára, amelyet igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni.