Véres háború jön - itt van Netanjahu drámai bejelentése

A Khan Younis elleni izraeli támadás utóhatásai
A Khan Younis elleni izraeli támadás utóhatásai.
Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján indulatos hangnemben beszélt arról, hogy eltörlik a Föld színéről a Hamászt. A kormányfő felidézte, hogy a Hamász terroristái embereket fejeztek le és égettek el élve, és nőket erőszakoltak meg, amivel szerinte még az Iszlám Államot is alulmúlták.
Vágólapra másolva!

„A Hamász minden tagja halott ember" – szögezte le Netanjahu a Times of Israel szerint. Az izraeli kormányfő az Egyesült Államok támogatását a mostani helyzetben kritikus fontosságúnak nevezte.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerint országukat a világ történetének legnagyobb terrortámadása érte. 1945 óta nem történt ilyen a zsidó néppel, mint most – mutatott rá.

A fotó a Khan Younis elleni izraeli támadás után készült Forrás: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

Mint fogalmazott: „a Hamászt, a Gázai övezet DAESH-ét – vagyis Iszlám Államát – eltöröljük a Föld színéről. Nincs olyan helyzet, amelyben megengedhető, hogy izraeli gyermekeket öljenek meg, majd büntetlenül csinálják tovább a dolgukat" – húzta alá a tárcavezető.

Benni Ganz volt védelmi miniszter, az ellenzék politikusa arra figyelmeztetett, hogy az izraeli hadsereg továbbra is a régió legerősebb hadereje.

A zsidó nemzet egységes, és ma a vezetése is egységes" - mondta Netanjahu Galant Ganz mellett a televízióban. "Félreteszünk minden egyéb szempontot, mert nemzetünk sorsa forog kockán. Együtt fogunk dolgozni, vállvetve, Izrael polgárai nevében Izraelért" - ígérte.

Az öt napja bejelentett háború jelenlegi meghirdetett célja a Hamász katonai képességeinek megsemmisítése. A háromfős, Netanjahuból, Ganzból és Galantból álló hadikabinetnek felhatalmazása van a katonai küldetés kiterjesztésére is. A Ganz és Netanjahu között szerdán aláírt megállapodás alapján a háborús kabinet dönthet úgy, hogy "szükség szerint frissíti a konfliktus katonai és stratégiai céljait" a szélesebb biztonsági kabinet jóváhagyásával.

A szélesebb biztonsági kabinetnek tagja Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics, aki a védelmi minisztériumon belül tárcát kapott a ciszjordániai ügyek kezelésére.