Soha nem látott mélypontra süllyedt az Amazonas vízszintje, hajók feneklettek meg a folyón - videó

Amazonas, megfeneklett hajók
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mélypontra süllyedt az Amazonas folyó vízszintje. Manaus kikötőjénél 13,59 métert mértek. A csapadékhiány és a szélsőséges hőmérséklet megakadályozza, hogy a teherhajók ellátmányt szállítsanak a távoli falvakba.
Vágólapra másolva!

A teherhajók nem tudnak áthaladni a brazíliai Amazonas esőerdejének egyik fő kikötőjénél, mivel a szárazság miatt a vízszint 121 éves mélypontra süllyedt. A hajók megfeneklettek, így az Amazonas mentén fekvő távoli falvak ellátása nem biztosított.

A videókon a kiszáradt folyómederben rekedt hajók és a folyómederbe behajtó teherautók láthatók, amelyek az egyes árucikkeket a hajókról szedik le.

A kutatók szerint a szárazság 120 ritka amazonasi delfin halálához is hozzájárult.

Hétfőn Manaus kikötőjénél a folyó vízszintje több mint 120 éve nem látott mélypontot ért el - 13,59 métert mértek.

Ez a legalacsonyabb mérés 1902 óta és éppen csak felülmúlja a 2010-ben mért eddigi rekordalacsony - 13,63 méteres vízállást. A körülmények javulásához jelentős mennyiségű csapadékra van szükség az egész Amazonas-medencében.

Az alacsony vízszint megakadályozza, hogy a teherhajók áthaladjanak a folyón, és elvágja a falusi közösségeket a kritikus víz-, élelmiszer- és üzemanyag-ellátástól, amelyet általában folyami szállítással oldanak meg.

A szárazság 481 000 embert érint Amazonas államban. A múlt héten a brazil Fundacao Amazonia Sustentavel szervezet segélyszállítmányokat küldött az elzárt közösségeknek - írta a Fox.

Az aszály, valamint a rekordmagas hőmérséklet is hozzájárul az idei rekordméretű amazóniai esőerdő-tüzekhez. Az Amazonas továbbra is történelmi ütemben ég.

2023 első félévében 3,6 millió hektár égett le az Amazonas esőerdőben.