Ötszáz bányász van fogságban a föld alatt Dél-Afrikában

mining Horizontal
An artisanal miner, locally known as a zama zama, mines for gold at a mining operation in Stormhill west of Johannesburg on August 11, 2023 where violent territorial battles between rival zama zama groups has wreaked havoc in the area claiming the lives of several miners. Five people have been shot dead in South Africa's Johannesburg in suspected violence between rival artisanal mining gangs, police said Sunday. The five bodies, believed to be of artisanal miners, were found near an abandoned mine shaft close to a slum in the suburb of Riverlea west of Johannesburg. (Photo by Shiraaz Mohamed / AFP)
Vágólapra másolva!
Ötszáz bányászt tartanak fogva kollégáik a föld alatt már második napja egy Johannesburg melletti aranybányában egy elfajult szakszervezeti vita miatt - közölte a bánya vezetője kedden.
Vágólapra másolva!

Az incidens hétfőn kora reggel kezdődött, mikor egy nyilvántartásba nem vett szakszervezet bányászai több száz embert megakadályoztak abban, hogy az éjjeli műszak befejeztével elhagyják a bányát - tudatta kedden a létesítményt üzemeltető New Kleynfontein Gold Mine vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondása szerint nem lehet tudni, pontosan hány embert ejthetett túszul a rivális szakszervezet, azonban figyelmeztetett: a helyszínen kalapácsok, csákányok, lapátok és más egyéb olyan bányászati felszerelések is találhatók, amelyek akár fegyverként is használhatók.

A bányába vezényelt rendőröknek nem sikerült kapcsolatba lépniük a bányászokkal vezetékes telefonon és rádión sem.

Ötszáz bányászt tartanak fogva kollégáik a föld alatt már második napja egy Johannesburg melletti aranybányában. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Shiraaz Mohamed

Az incidensről ellentmondásos jelentések keringenek a helyi sajtóban.

A vezérigazgató tudomása szerint 543 alkalmazottja tartózkodhat a föld alatt a bánya különböző pontjain, a "túszejtőkkel" pedig hétfőn kora reggel vették fel a kapcsolatot.

Beszámolója alapján a dulakodás során egy férfi súlyos fejsérülést szenvedett, azonban az érte küldött mentőt és biztonsági tisztet az irányítást átvevő rivális szakszervezet bányászai szintén túszul ejtették.

A Bányászok Országos Szakszervezete (NUM), a bánya által elismert hivatalos szakszervezet közlése szerint több mint ötszáz tagjukat "huligánok tartják fogva a föld alatt".

A fogva tartott bányászok között nők is vannak - tették hozzá.

A bányát irányító cég az AMCU nevű rivális szakszervezet tagjait hibáztatja a kialakult helyzetért, és azzal vádolta meg az AMCU bányászait, hogy saját szakszervezetüket akarják a bánya hivatalos szakszervezetévé tenni.

Az AMCU tagjai azonban tagadták a cég információit: állításuk szerint tagjaik ülve tüntettek szakszervezetük érdekében.