Az Egyesült Államok a szövetségesein nyerészkedik a háború árnyékában

Klaipeda, Litvána, Hajó, LNG
Klaipeda,Lithuania-July 20,2015: LNG import terminal FSRU Independence and LNG Tanker ARCTIC PRINCESS in port.
Vágólapra másolva!
A Mandiner hívta fel a figyelmet az Energia-gazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) elemzésére, amelyből kiderül az, hogy a háború árnyékában az Egyesült Államok gátlástalanul nyerészkedik a szövetségesein. Mint kiderül, az Egyesült Államok szinte teljesen átvette az uralmat az európai földgázpiacon.
Vágólapra másolva!

Egy elemzésből kiderült, hogy az Egyesült Államok teljesen átvette a hatalmat Európa cseppfolyósföldgáz-piaca felett — írja a Mandiner az Energia-gazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) elemzése alapján. Európa mindezek mellett rendkívül drágán vásárolja az amerikai szénhidrogént. Elmondható az is, hogy az LNG szállítása rendkívül költséges, nem áll rendelkezésre kellő infrastruktúra hozzá, másfelől az sem biztos, hogy megtérülnek valaha az LNG-terminálok csillagászati költségei.

Egy LNG-terminál a litvániai Klaipedában Forrás: Vytautas Kielaitis / Shutterstock

A lap arról is ír, hogy LNG ez év januárjától szeptemberéig 40,87 milliárd eurójába került Európának. Akárcsak tavaly, úgy az idén is csaknem az európai LNG-import fele, 55,58 milliárd köbméter származott az Egyesült Államokból.

Mint írják, a második legnagyobb beszállító 15,64 milliárddal Katar volt, őket követte 14,48 milliárddal Oroszország, 11,25 milliárddal Algéria, 7,61 milliárddal Nigéria, 4,1 milliárddal Norvégia, 2,99 milliárddal Trinidad és Tobago (egy karibi szigetország), 830 millióval pedig az afrikai Egyenlítői-Guinea.

Az Amerikai Egyesült Államok 17,21 milliárd eurót, Oroszország 5,51, Katar 5,37, Algéria 3,52, Norvégia 2,16, Nigéria 1,94 milliárd dollárt kapott a tranzakciók során.

Hollandia ebben az évben 7,28 milliárd eurót fizetett az Egyesült Államoknak a földgázért. Hollandia gázfogyasztásának több mint 50 százalékát biztosítja az Egyesült Államok.

Az IEEFA egy másik, talán még ijesztőbb helyzetre is felhívja a figyelmet – ez pedig az, hogy nemes egyszerűséggel belefullad Európa a drágán kiépített LNG-kapacitásba.

– nyilatkozta az Euobservernek az IEEFA-jelentés társszerzője, Ana Maria Jaller-Makarewicz.

Felhívják a figyelmet: Európa teljes gázfogyasztása – beleértve a kontinens saját termelését, illetve az Oroszországból, Azerbajdzsánból, Törökországból továbbra is érkező vezetékes gázt – idén 445,8 milliárd köbméter volt, melynek durván fele, 210,7 milliárd köbméter volt LNG. A kontinens LNG-feldolgozó kapacitása eközben már most 335,9 milliárd köbméterre rúg, s 2030-ig 22,1 milliárd euró befektetésével 406,1 milliárd köbméterre bővítjük – miközben a kontinens addigra az előrejelzések szerint 400 milliárd köbméternél kevesebb gázt fog fogyasztani összesen.