Hatalmas szélvihar csapott le Franciaországra, egy ember meghalt

weather Horizontal
This photo shows a blown-off roof of a residential building (R) laying on a car and the street in Brest, western France, on November 2, 2023, after the storm Ciaran hit the region. Storm Ciaran battered northern France with record winds of nearly 200 km per hour, killing a lorry driver, while southern England and other parts of western Europe remained on high alert on November 2 amid warnings of flooding, blackouts and major travel disruptions. (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, többen megsérültek csütörtökre virradóra, miután a rekorderejű széllel érkező, Ciarán nevű vihar elérte Franciaország északnyugati részét.
Vágólapra másolva!

Egy teherautósofőr meghalt az ország északi részén található Aisne megyében, mert egy fa rádőlt a járművére, 16 ember pedig megsérült, köztük hét tűzoltó - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

A tájékoztatás szerint 1,2 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, ebből csaknem 800 ezer Bretagne-ban, 315 ezer pedig Normandiában található.

A szolgáltatás helyreállításán mintegy háromezren fognak dolgozni, amint a meteorológiai körülmények lehetővé teszik - jelezte az Enedis szolgáltató.

A Ciarán vihar rekordsebességű, közel 200 km/órás széllel csapott le Észak-Franciaországra Forrás: AFP/Damien Meyer

Az éjszaka folyamán Bretagne-ban a szél sebessége megközelítette az óránkénti 200 kilométert, és az ország száz megyéjéből 23-ban rendelt el csütörtökön másodfokú, narancsszínű riasztást a meteorológiai szolgálat.

A nagyon erős széllökések veszélye a La Manche-csatornára és a breton partszakaszra összpontosult, de a viharos erejű szél Párizsban is éreztette hatását.

Az ország északnyugati részén fennakadások voltak a közlekedésben, és a közúti közlekedést az Atlanti-óceán partján fekvő Finistere megyében teljesen betiltották a hatóságok.

Jelentősek voltak a késések a regionális vasúti és légi közlekedésben, míg a párizsi elővárosokban elővigyázatosságból nem indultak el a vonatok csütörtökön.