Összeomlott az ukrán állam: bűnözőknek és terroristáknak adják el a fegyvereket

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború,	Ukrajnai háború, 2023.11.01.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - OCTOBER 31: Ukrainian soldiers prepare a vehicle adapted for firing grad shells in the direction of Bakhmut, Donetsk Oblast Ukraine on October 31, 2023. (Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Már ez éve elején több sajtóhír szólt arról, hogy egyre több állami, nemzetközi szerv és hatóság tartja veszélyesnek, hogy az Ukrajnának adott, dollármilliárdokba kerülő fegyverekből a feketepiacra, onnan pedig bűnözőkhöz, terroristákhoz kerültek. Az izraeli háború kirobbanása óta megint bebizonyosodni látszódik, hogy a hírek igazak voltak, és az Ukrajnában használt nyugati fegyverek és technológia is kerülhetett a Hamászhoz a feketepiacon keresztül. A helyzetet csak tovább árnyalja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok egy része az illegális fegyverpiacon keresztül az afganisztáni tálibokhoz került. Az sem mellékes, hogy az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országok több tízmilliárd dollár értékben küldtek Ukrajnának fegyvereket, ráadásul, ha ezek valóban a táliboknál kötöttek ki, akkor közvetve Amerika erősen hozzájárult az Európában egyre súlyosbodó terrorveszély kialakulásához.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta egyre több és több pénzt öntött a Nyugat Ukrajnába, ugyanakkor az izraeli háború meglehetősen átírta a fennálló helyzetet. Amerika, Ukrajna legfőbb támogatója ugyanis döntéshozatali kényszerbe került, és most már két államot kellene – Ukrajnát és Izraelt – ellátnia fegyverekkel, haditechnikai eszközökkel, és nem utolsósorban pénzzel. Amerika már-már kimondta, hogy Izrael támogatása fontosabb, és meg is szavazta az amerikai képviselőház a 14,3 milliárd dolláros támogatást Izraelnek, Ukrajnának így sokkal kevesebb fog jutni. Ukrajnát az összeomlás fenyegeti, ami viszont a legaggasztóbb, hogy

a fennálló terrorveszélyt Európa-szerte közvetve az Ukrajnának nyújtott támogatások idézték elő.

A feketepiacon köthettek ki az Ukrajnának szánt fegyverek

Még idén tavasszal írt arról a V4NA nemzetközi hírügynökség, hogy egyre több állami, nemzetközi szerv és hatóság tartja veszélyesnek, hogy az Ukrajnának szánt fegyverekből a feketepiacra is kerülhettek pusztító eszközök.

– nyilatkozta akkor Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában. Mint ismert:

már a konfliktus korai szakaszában elárasztották Lengyelországot, Romániát és Ukrajna más szomszédjait az amerikai fegyverek.

Hersh szerint a szállítmányokat alacsonyabb rangú parancsnokoknak adták át, ahonnan gyakran a bűnözőkhöz kerültek. Kiemelte azt is, hogy csak hónapokkal később merült fel annak a lehetősége, hogy a fegyvereket a nyugati országokban tovább értékesíthetik.

A Hamász terroristái Forrás: Iyrael Hayom

Az Egyesült Államok nem akadályozta meg a fegyverek rossz kézbe kerülését

Emlékezetes, hogy Wesley Satterwhite, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadója korábban már felszólította az Egyesült Államokat, hogy

VEZESSEN BE HATÉKONY ELLENŐRZÉST AZ UKRAJNÁNAK KÜLDÖTT FEGYVEREK KÖVETÉSÉRE, HOGY MEGAKADÁLYOZZA, HOGY AZOK A FEKETEPIACON VÉGEZZÉK.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet eközben arról beszélt, hogy az ukrajnai szállítmányok az uniós országok szervezett bűnözéséből származnak. Ahogy arról a sajtóban már szó volt, szinte elkerülhetetlen, hogy a feketepiacra kerüljön a pusztító nyugati fegyverek egy jelentős része, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. A V4NA nemzetközi hírügynökség korábban a finn Nemzeti Nyomozóirodához fordult, mert Christer Ahlgren főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy erős a gyanú hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt, Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek.

– derül ki a szervezet válaszából. Egyébként a NATO és az EU is riasztást adott ki korábban az ukrajnai fegyvercsempészet miatt.

A szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg harcjárművei a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 23-án. Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Amerikai fegyverekkel gyilkolnak a terroristák

A kirobbant izraeli-palesztin háború miatt ismét előtérbe került az a tény, miszerint Joe Biden és a kormánya gyakorlatilag világszerte felfegyverzi a különböző terroristákat. Ennek a veszélyére rengetegen figyelmeztették őket, azonban nem vették figyelembe az aggodalmakat, miután Joe Biden 2021-ben kivonult Afganisztánból, majd pedig több milliárd dollárnyi fegyver és katonai eszköz került a szélsőséges tálibok kezére. A szakértők akkor figyelmeztettek, hogy a felszerelés terrorista kezekbe kerülhet.

JÚNIUSBAN A NEWSWEEKNEK NÉVTELENÜL NYILATKOZÓ IZRAELI PARANCSNOK AZT MONDTA, HOGY NÉHÁNY AMERIKAI, AFGANISZTÁNBAN LEFOGLALT KÉZI LŐFEGYVERT MÁR MEGFIGYELTEK A GÁZAI ÖVEZETBEN MŰKÖDŐ PALESZTIN CSOPORTOK KEZÉBEN.

A NEWSWEEK ÁLTAL MEGKÉRDEZETT IZRAELI PARANCSNOK AZT IS ELMONDTA, HOGY „NAGYON AGGÓDIK", HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS A NYUGAT ÁLTAL UKRAJNÁNAK SZÁLLÍTOTT FEGYVEREK A HAMÁSZ KEZÉBE IS KERÜLHETNEK.

A parancsnok azt is elmondta, hogy a különböző háborúkban tevékenykedő félkatonai szervezetek árgus szemekkel figyelik azt, hogy hogyan lehetne hozzájutni a nyugati technológiához. A parancsnok azt is megosztotta, hogy

az orosz-ukrán háborúban használt nyugati fegyverek a Fekete-tengeren keresztül érkeznek a Földközi-tenger vidékére, és számos fegyver kerülhetett Irán kezébe is, aki vagy továbbadja, vagy lemásolja a technológiát, és azt adja tovább a szélsőséges iszlamistáknak

– írja a Breitbart.

– mondta a felvetésre reagálva az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

A Hamász Ukrajnának adott fegyvereket használ

– jelentette ki Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök egy Telegram-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a Kijevnek szállított jövőbeni haditechnikai eszközök is a feketepiacra kerülhetnek.

– figyelmeztetett Medvegyev, és azt jósolta, hogy a világnak "hamarosan rakétákra, tankokra, sőt repülőgépekre lehet számítania Kijevtől a feketepiacon".

Putyin: az Ukrajnának szánt nyugati fegyverek egy része a tálibokhoz került

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok egy része az illegális fegyverpiacon keresztül az afganisztáni tálibokhoz került.

– mondta az orosz elnök egy moszkvai rendezvényen, hozzátéve:

A Reuters hírügynökség összesítése szerint

az ukrajnai háború kezdete óta a nyugati országok több tíz milliárd dollár értékben küldtek Ukrajnának fegyvereket.

Rengeteg pénzt küldtek Ukrajnának. Forrás: AFP/Oleksandr Gimanov

Washington volt Kijev legnagyobb katonai segélyszállítója a Moszkvával való konfliktus kezdete óta. Az Egyesült Államok összesen 46,6 milliárd dollárt ölt az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásba, beleértve a közvetlen fegyver- és lőszerszállítmányokat, valamint a fegyverekre és felszerelésekre nyújtott támogatásokat és kölcsönöket.

Ukrajna azt állítja, hogy szigorú felügyelet alatt tartja a neki szállított fegyvereket, ennek ellenére az Egyesült Államok megkérte Kijevet, hogy tegyen többet a korrupció felszámolásáért – idézi fel a Reuters.