Megkéseltek egy zsidó nőt Franciaországban

A francia rendőr sorozatgyilkost 35 év szökés után holtan találták, gyermekmészárlás, exzsaru, öngyilkos
French gendarmes (military police officers) patrol in the Place Vendome on February 24, 2010 in Paris. AFP PHOTO LOIC VENANCE (Photo by Loic VENANCE / AFP)
Vágólapra másolva!
Késsel megsebesítettek egy fiatal zsidó nőt az otthonában Lyonban, Franciaország harmadik legnagyobb városában - közölte szombaton az ügyészség, amely nem zárta ki az esetleges antiszemita indítékot.
Vágólapra másolva!

Franciaország több városában tüntettek szombat este a gázai palesztinokkal való szolidaritás jegyében.

A lyoni ügyészség a megtámadott fiatal nő ügyében "emberölési kísérlet" címén indított eljárást.

Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe, a nő állapota nem életveszélyes.

A nő elmondása szerint otthonába becsengettek, és amikor ajtót nyitott, egy sötét ruhás, részben eltakart arcú támadó kétszer megszúrta, majd elmenekült. Az ajtóra horogkeresztet festettek, de egyelőre nem tudni, mikor.

A párizsi rendőrkapitányság tájékoztatása szerint szombaton körülbelül 19 ezren vonultak fel számos palesztin zászló alatt Párizsban, egyesek "Szabadítsátok fel Palesztinát" transzparensekkel. Más táblákon a "Bojkottáljuk Izraelt", "Izrael terrorista állam" feliratok voltak olvashatók.

A rendőrség közölte: nem tiltja be a tüntetéseket, de nem tűr semmilyen rendbontást.
Országszerte mintegy negyven megmozdulást jelentettek be.

Lyonban mintegy ötezren tüntettek a rendőrség szerint, a dél-franciaországi Montpellier-ben 1750-en tüntettek, a "gázai mártír gyermekek temetőjét" szimbolizálva. A kelet-franciaországi Strasbourgban ezerötszázan vonultak az utcára, "Izrael terrorista, Macron cinkos" jelszót skandálva.

A hatóságok szerint Izraelben legkevesebb 1400 ember halt meg a Hamász és Izrael közötti háború kezdete óta, többségüket az Izraelre támadó palesztin fegyveresek mészárolták le. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász 241 túszt tart fogva.

Megtorlásul Izrael háborút indított a Hamász "elpusztítására", szünet nélkül légitámadásokat intézve a Gázai övezet ellen, amelyekben közel 9500 ember, közöttük 3900 gyermek halt meg a Hamász által szombaton közzétett adatok szerint.