Senki sem számított erre: itt a háború eddigi legdrámaibb fordulata!

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború,	Ukrajnai háború, 2023.11.01.
Ukrán katonák Bahmut térségében
Vágólapra másolva!
Az NBC News amerikai kiadása nagy terjedelmű anyagot közölt az európai és amerikai tisztviselők azon vágyáról, hogy meggyőzzék Ukrajnát, hogy kezdje meg a béketárgyalásokat Oroszországgal.
Vágólapra másolva!

Egyre erősödik az a meggyőződés, hogy a konfliktus zsákutcába jutott, és véget kell vetni a háborúnak, hiszen a nyugati országoknak egyre nehezebb lesz segítséget nyújtani Kijevnek. Az NBC News forrásai szerint Ukrajnában valószínűleg ez év végéig kell várni, mire egyre hangosabban fognak beszélni a konfliktus lezárásának szükségességéről.

Katonai körök úgy értékelnek, hogy

az ukrajnai harcok patthelyzetbe kerültek,

senki sem lehet biztos abban, hogy az ukrán fegyveres erők jövő tavasszal nagyobb offenzívát hajthatnak végre. A katonaság azt állítja, hogy több felszerelést és fegyvert tudnak biztosítani az ukránoknak, de Ukrajnában nincs hozzáértő ember, aki ezeket kompetens módon használja.

NATO

Mivel a vita kezdeti szinten zajlik, az Ukrajnának nyújtott további segítség konkrét intézkedéseit még nem nevezték meg. A fő lehetőségek között szerepel néhány biztonsági garancia a NATO részéről, ugyanakkor Kijev nem csatlakozik a szövetséghez. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők azt mondták, nagyon meglepődtek azon, hogy

az ukrajnai események iránti érdeklődés gyorsan csökkenni kezdett

a közel-keleti helyzet újabb eszkalációja után.

Joe Biden amerikai elnök az NBC News szerint nagy figyelmet fordít az ukrán kérdésre, de az ország elitjéből egyre növekvő ellenállással kell szembenéznie. Amerikai tisztségviselők azt is elmondják, hogy egyelőre nem látnak túl nagy tárgyalási vágyat az orosz fél részéről.

Ukrán katonák Bahmut térségében Forrás: Anadolu/Getty Images/Diego Herrera Carcedo

Csökkenő segélyek

Az Egyesült Államok kifogyott az Ukrajna megsegítésére szánt forrásokból

– közölte a Fehér Ház. Felszólították a Kongresszust, hogy mielőbb hagyja jóvá 60 milliárd dollár elkülönítését az ukránok megsegítésére. A pénzelosztásról szóló törvényjavaslat elakadt a Kongresszusban a republikánusok miatt, akik nem állnak készen arra, hogy azonnal sok pénzt adjanak Kijevnek.

A republikánusok készek azonnali forrásokat juttatni Izraelnek a Hamász elleni küzdelem folytatására, míg

az Ukrajnának nyújtott további segítség újabb egyeztetést igényel.

Mike Johnson, a képviselőház új elnöke mindig is szkeptikus volt Kijev megsegítésével kapcsolatban, ami szintén aggodalomra adott okot a Fehér Házban.

Rendeleti tilalom

Az orosz hatóságok többször is kinyilvánították, hogy készek tárgyalni az ukrán féllel, de először - ahogy Vlagyimir Putyin elnök kijelentette - Kijevnek el kell törölnie a Moszkvával folytatandó tárgyalásokat tiltó rendeletet.

Volodimir Zelenszkij ukrán vezető tárgyalási feltételként nyugati biztonsági garanciákat kér, valamint azt, hogy Oroszország térjen vissza az 1991-es határokhoz. Európai elemzők szerint egy ilyen tervet nem lehet megvalósítani, és Kijevnek reális követeléseket kellene előterjesztenie - írja a lenta.ru.