Megtámadták a Hamász-közeli terroristák az Egyesült Államok támaszpontját

Vágólapra másolva!
Médiajelentések szerint palesztinbarát, Hamász-közeli tüntetők - köztük feltehetően terroristák is - összecsaptak a rendőrséggel egy törökországi amerikai légitámaszpont előtt. Néhány tüntető megpróbált bejutni a bázisra - jelentette az NTV televízió és a Hürriyet című újság. A rendőrség a jelek szerint csak akkor avatkozott közbe, amikor a tüntetők a bázis felé kezdtek agresszíven közeledni és nyilvánvaló volt, hogy betörnek. Az erőszakos akció - mivel amerikai támaszpont ellen irányult - nyilvánvalóan úgy értelmezhető, hogy az Egyesült Államokat támadták meg.
Vágólapra másolva!

Az AFP hírügynökség szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, és visszaszorították a terroristákat éltető tömeget.

Az interneten közzétett képeken és videókon több száz ember látható, amint palesztin zászlókat lengetve futnak át egy mezőn, miközben a rendőrök követik őket, a jelek szerint vízágyút is bevetve.

Egyelőre nem érkezett jelentés sérültekről vagy letartóztatásokról, és az Iszlám Humanitárius Segélyalapítvány (IHH) felvételein is látható, amint a tüntetők a militáns iszlamista Hamász zászlóit lengetik.

A Gázát uraló Hamász Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában terrorszervezetként van besorolva, Törökországban azonban nem.

A kritikusok azzal vádolják az IHH-t, hogy közel áll a Gázai övezetet uraló Hamászhoz, a kormányszövetséghez tartozó iszlamista Szabad Ügy Pártja (HÜDA PAR) párt pedig azt követeli, hogy zárják be a fent említett támaszpontot az amerikai légierő elől,

mert az Egyesült Államok Izraelt támogatja.

Washington nem kommentálta egyelőre a botrányt.

A tüntetéssel egyidőben - az AFP helyszínen tartózkodó fotósa szerint - a török fővárosban, Ankarában is zavargások voltak mintegy ezer résztvevővel az amerikai nagykövetség előtt - erről a Magyar Nemzet írt.

Az amerikai bázis elleni, Hamász-közeli támadás azért is súlyosabb akció annál, mint ami első pillantásra látszik, mert éppen most van Törökországban (az egyébként hatékonynak és határozottnak nehezen nevezhető) amerikai külügyminiszter. Teljesen nyilvánvaló: a támadással lényegét tekintve az Egyesült Államokat próbálták megtámadni.