Meggyilkolták és egy folyóba dobták a testrészeit egy orosz műkincskereskedőnek Hollandiában

Vágólapra másolva!
A holland rendőrség letartóztatott egy gyanúsítottat egy gazdag orosz műkincskereskedő meggyilkolásával kapcsolatban, akinek a testrészeit egy kék műanyag zacskóban találták meg az IJ folyóban.
Vágólapra másolva!

A rendőrség közölte, hogy kedden letartóztattak egy 62 éves amszterdami férfit, miután a gyanúsított DNS-e állítólag megegyezett Alekszandr Levin, a 65 éves szentpétervári műkereskedő maradványain talált nyomokkal.

Az áldozatot kegyetlenül meggyilkolták, levágták a fejét és a végtagjait.

A törzsét egy járókelő találta meg a vízparton, a központi pályaudvarral szemben még 2013. januárjában. Az áldozat ujjlenyomataihoz vagy fogászati feljegyzéseihez való hozzáférés nélkül azonban a holland rendőrségnek csaknem

egy évtizedbe telt, hogy azonosítsa a maradványokat.

Az áttörés azután következett be, hogy az áldozat DNS-e megegyezett egy oroszországi rokonáéval.

Az orosz nyomozóbizottság által közzétett eltűnt személyről szóló jelentés szerint Levin 2013. január 17-én felszállt egy Szentpétervárról Amszterdamba tartó repülőre. Másnap repülővel utazott volna tovább a spanyol Gran Canaria szigetére, de ekkor nyoma veszett.

A rendőrség nem fedte fel a gyanúsított kilétét vagy a gyilkosság lehetséges indítékát, de azt kiderült, hogy a gyilkosságot előre megfontolt szándékkal követték el - írja a The Guardian.

A gyanúsított annak a helynek a közelében lakott, ahol a holttestet megtalálták.

A áldozat az ortodox ikonok kiemelkedő kereskedőjeként szerzett hírnevet Szentpéterváron, homályos múltja volt az illegális műtárgybirtoklás és kereskedelem terén. Először 1998-ban ítélték 10 hónap börtönbüntetésre Hollandiában, miután a repülőtéren megtalálták nála a neves térképész, Johannes van Keulen ritka 18. századi atlaszát, amely állítólag a moszkvai orosz nemzeti könyvtár tulajdona volt. Az orosz rendőrség átkutatta a férfi szentpétervári lakásait, ahol

közel 600 lopott ikont találtak.

Az amszterdami börtönből való szabadulása után a férfi további két évet töltött börtönben Oroszországban. A letartóztatások ellenére jelentős vagyont halmozott fel az évek során.