Ezreket kellett evakuálni vulkánkitörés veszélye miatt Izlandon

environment panoramic NIGHT PHOTOGRAPHY NATURAL DISASTERS VOLCANO ERUPTION
(FILES) Aerial view taken on February 28, 2021 shows the Blue Lagoon near the town of Grindavik on the Reykjanes peninsula, Iceland, some 50 kilometres west of the capital Reykjavik, atop the Mid-Atlantic Ridge, one of the three most seismically active areas on the planet. A swarm of earthquakes, brought about by a magma intrusion signalling a potential volcanic eruption, prompted a temporary closure of Iceland's famed Blue Lagoon geothermal spa on November 9, 2023, the operator said. "The Blue Lagoon has made the proactive decision to temporarily close its operations for one week although the current phase of uncertainty has not been elevated by the authorities during this seismic period," it said in a statement posted to its website. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
Vágólapra másolva!
Izland déli részén mintegy kilencszáz földrengést észleltek hétfőn, ezzel pedig már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, így a hétvégén vulkánkitörés veszélye miatt már közel 4000 embert evakuáltak a hatóságok egy városból.
Vágólapra másolva!

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.

"Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni" - közölte Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

Izland veszélyhelyzetet hirdetett pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten.

A szigetország délnyugati részén fekvő Grindavík lakói arról számoltak be, hogy szombatra virradóra gyakorlatilag kimenekítették őket a mintegy négyezer lakosú településről, miközben rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek.

Légi felvétel a Kék lagúnáról Grindavik város közelében. Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették a várost.

Hans Vera, egy belga származású 56 éves lakos, aki 1999 él Izlandon, arról számolt be hogy a családi házuk alatt a talaj folyamatosan rengett.

"Nem volt egy nyugodt percünk sem, a föld folyamatosan rengett, nem lehetett aludni a házban" - mondta Vera, aki emiatt elköltözött a Rejkjavík külvárosában élő sógornőjéhez.

"Nem csak a Grindavíkban élőket rázta meg ez a helyzet, hanem egész Izlandot" - tette hozzá.

A hatóságok szerint a város 3800 lakosa közül szinte mindenkinek sikerült családtagoknál vagy barátoknál szállást találnia, és csak 50-70 ember tartózkodott az evakuációs térségben.

Közülük több embert rövid időre visszaengedtek a városba vasárnap, hogy összeszedjék a holmijukat.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik.